Έρευνα: Δυσαρεστημένοι με την δουλειά τους οι εικοσάρηδες

0

Ένας στους τρεις Έλληνες κάτω των 30 δεν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του.

Το 30% των εργαζομένων δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την σημερινή θέση εργασίας, σύμφωνα με έρευνα γνωστής εταιρείας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου περισσότερα από 300 στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού τα σημαντικά ευρήματα της Πανελλήνιας Έρευνας Ικανοποίησης Εργαζομένων που πραγματοποίησε γνωστή εταιρεία.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Focus Bari, υπό την αιγίδα της Edenred και του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος).

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future of work», όπου όσοι παρακολούθησαν, είχαν την ευκαιρία να μάθουν πρώτοι το βαθμό ικανοποίησης των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις προσδοκίες τους για το μέλλον, στον τομέα των παροχών.

Ο στόχος της έρευνας

Στόχος της εν λόγω έρευνας ήταν να καταγραφούν οι συνθήκες εργασίας, ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων στη χώρα μας, η τρέχουσα κατάσταση, αλλά και οι προσδοκίες των ατόμων για την «επόμενη ημέρα» στον τομέα των παροχών. Στην έρευνα, που διήρκεσε από τις 7/12 έως τις 22/12/2021, συμμετείχαν 1.841 εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και εταιρείες (πολυεθνικές και ελληνικές) από όλη την Ελλάδα μέσω online ερωτηματολογίων.

Βαθμός ικανοποίησης

Σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης, το 30% των εργαζομένων δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την σημερινή θέση εργασίας, με το ηλικιακό group έως 30 ετών να φαίνεται πως αποτελεί τη σημερινή πρόκληση των HR Managers, αφού το 29% εκφράζει δυσαρέσκεια. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός συνολικής ικανοποίησης, παρά την υγειονομική κρίση, εμφανίζει αύξηση συγκριτικά με το 2019 κατά 0,1 μονάδα.

Παράγοντες

Οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες ικανοποίησης αφορούν στο «Αντικείμενο Εργασίας», στο «Αίσθημα Ασφάλειας» και στην «Υποστήριξη από τον Προϊστάμενο». Στον αντίποδα, βρίσκονται οι «Ευκαιρίες Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης», η «Προοπτική Εξέλιξης» και η «Ανταπόκριση Αμοιβών σε Θέση & Ικανότητες», όπου οι συμμετέχοντες δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένοι.

Στο κομμάτι των παροχών, 9 στους 10 εργαζομένους λαμβάνουν τουλάχιστον μία παροχή από την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Το «Ασφαλιστικό Πρόγραμμα Υγείας», οι «Διατακτικές Σίτισης» και η «Εργασία εξ αποστάσεως» είναι οι 3 βασικές παροχές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. 

Αιτήματα

Τι όμως επιθυμούν για το μέλλον; Προγράμματα υγείας και κάλυψη καθημερινών αναγκών, όπως σίτιση, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παροχών που επιθυμούν για το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, το «Ασφαλιστικό Πρόγραμμα Υγείας», οι «Διατακτικές Σίτισης» και το «Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα», είναι οι top 3 παροχές που επιθυμούν για το μέλλον, ένα ίδιο μοτίβο με αυτό της έρευνας του 2019.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επηρεασμένοι από την υγειονομική κρίση έχουν δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην κάλυψη εξόδων σε ειδικότητες γιατρών καθώς και στη δυνατότητα εργασίας εξ’ αποστάσεως, σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή φαίνεται οι εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως ή σε μικτό μοντέλο να είναι αισθητά πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε φυσικό χώρο.

 Δωρεά

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας, η εταιρεία για λογαριασμό της οποίας πραγματοποιήθηκε η έρευνα, δώρισε 1€ για κάθε συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο, στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε», για τη στήριξη του έργου της ως προς τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ