«Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής»: Ξεκινάει το πρόγραμμα της Περιφέρειας

0

Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ξεκινά την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού προγράμματος , για την προώθηση της ανακύκλωσης, της ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας. 

Το μήνυμα του προγράμματος

Κεντρικό μήνυμα του Προγράμματος Επικοινωνίας είναι το « Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου» και στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται μια ξεχωριστή δράση, που θα αναπτυχθεί στις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Η δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής», ξεκινά την Τρίτη 26 Απριλίου και θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις εβδομάδες, ως τις 24 Μαΐου.

Καθημερινά , σε 20 λαϊκές αγορές, σε διαφορετικούς Δήμους, που έχουν επιλεγεί από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής , θα βρίσκεται ένα «κινητό πράσινο σημείο» του ΕΔΣΝΑ , μαζί με ομάδα εκπαιδευμένων προωθητών, οι οποίοι θα αναλάβουν μεταξύ άλλων:

να προβάλλουν στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης

να τους ενημερώσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να ανακυκλώνουν, στον τόπο που ζουν

να τους δώσουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε προγράμματα επιβράβευσης κι ανταπόδοσης, με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν

να τους ενημερώσουν για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου , αλλά και να τους μοιράσουν δωρεάν πιστοποιημένο κομποστ που παράγεται σήμερα από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης και τις λαϊκές αγορές που θα εξελίσσεται καθημερινά, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι στόχοι

Τους στόχους της Δράσης παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Δ. Μουλιάτου, του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, Προέδρων Ομοσπονδιών Παραγωγών, πωλητών Λαϊκών Αγορών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, περιφερειακών συμβούλων και άλλων.

Γ. Πατούλης: « Στόχος μας να γίνει η Αττική, πρώτη Περιφέρεια στην ανακύκλωση»

«Η Πρωτοβουλία «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» εντάσσεται στην ολοκληρωμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής να αναδείξει την ανάγκη να κάνουμε την ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητας μας» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε πως στόχος της διοίκησης είναι να γίνει η Αττική μία «πράσινη» Περιφέρεια, Πρώτη στην ανακύκλωση.

«Σε αυτή την προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους ανθρώπους του μόχθου και της προσφοράς» τόνισε και πρόσθεσε : «Επιλέγουμε τις λαϊκές αγορές, έναν καταξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών θεσμό, για να προωθήσουμε την ανακύκλωση και να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να βρει το «πράσινο σημείο» σε μια από τις περίπου 240 λαϊκές αγορές που θα αναπτυχθεί η δράση , προκειμένου να ενημερωθεί έγκυρα για την ανακύκλωση , να μάθει πως θα βάλουμε σταδιακά τον καφέ κάδο στην καθημερινότητά μας, αλλά και να επωφεληθεί από τη δυνατότητα που του δίνουμε να κερδίσει πόντους και χρήματα, εφόσον εγγραφεί στους χρήστες της green card που έχει δημιουργηθεί .

Νέα πράσινη αρχή

Ανακυκλώνοντας από τις 26 Απριλίου ως τις 24 Μαΐου, στις λαϊκές αγορές δεν ψωνίζουμε μόνον φθηνότερα υψηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά επιπλέον κερδίζουμε πόντους και χρήματα βρίσκοντας το σωστό πράσινο σημείο, σημείωσε ο Περιφερειάρχης και έκλεισε την παρουσίαση του επισημαίνοντας:

«Τώρα που στην Αττική κάνουμε μια νέα, «πράσινη αρχή», όσον αφορά το μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στέλνουμε το ισχυρό μήνυμα προς τις τοπικές μας κοινωνίες ότι μας συμφέρει όλους να αλλάξουμε συνήθειες και να υιοθετήσουμε νέες στάσεις και συμπεριφορές, όσον αφορά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε. Ανακυκλώνουμε και δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας».

 «Η ανακύκλωση μας ωφελεί όλους»

Σε δηλώσεις του ο Προέδρος του ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης επισήμανε τα εξής: « Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής δημιουργεί μια ισχυρή πράσινη συμμαχία , αναδεικνύοντας την αξία της ανακύκλωσης. Μέσα από τη δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» στέλνουμε το ισχυρό μήνυμα πως Η ανακύκλωση μας ωφελεί όλους. Ωφελεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά ωφελεί και την «τσέπη» μας , αφού όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών, Δήμοι και πολίτες. Αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα της καμπάνιας μας, δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας».

Τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ Δ. Μουλιάτος ο οποίος αφού εστίασε στη σημασία της Δράσης, τονίζοντας πως στις Λαικές Αγορές συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα βιοαποβλήτων, τόνισε πως η Ομοσπονδία θα βρίσκεται στο πλευρό του και θα στηρίξει το όραμά του για μία άλλη πιο «πράσινη» Αττική.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ