Ανοίγει σήμερα η Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι σήμερα στη Βουλή μεταφέρεται η μεγάλη κόντρα Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, σχετικά με το θέμα τον παρακολουθήσεων στον πολιτικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Σήμερα μάλιστα συνεδριάζει και η Διάσκεψη των Προέδρων για να παρθεί η απόφαση πότε θα γίνει η συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

Στη διάσκεψη των προέδρων θα καθοριστούν όλα, το πότε δηλαδή θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση και πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη και όλα δείχνουν πως θα είναι πολιτικά… θυελλώδης και σε αρκετά υψηλούς τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11.00 αναμένεται στο Μέγαρο στο Κατάρ, όπου θα συναντηθεί με τον Εμίρη, θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Φυσικά στο επίκεντρο των συνομιλίων θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Βασικό σημείο της πίεσης του ΠΑΣΟΚ θα είναι «να πουν δημόσια τον λόγο για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη», και εξηγούν γιατί:

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφορά τους δημοσιογράφους, τους δημόσιους λειτουργούς και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι σοβαρά και οι απαντήσεις τους δεν είναι δυνατό να δοθούν ιδιωτικά, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει δημόσια τον λόγο που αποφάσισε την παρακολούθησή του. Αν είναι πράκτορας, όπως προσπάθησαν να υπονοήσουν στην αρχή, ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει».

Σε δεύτερη φάση και εφόσον κριθεί απαραίτητο, τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να κληθούν και άλλα άτομα για να συνεισφέρουν, όπως οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Δραβίλλας (επί ΝΔ-Σαμαρά).

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Στο τραπέζι της Κουμουνδούρου θα πέσουν όλα τα σενάρια αν και μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και για κλήση προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας που ενέκρινε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Σε αυτό ωστόσο που εστιάζουν και αναμένεται να ρίξουν μεγάλο βάρος είναι στη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator. Και σε αυτό θα καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας –στις 25 Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή- τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις.

Αν η ΕΥΠ νοίκιασε και χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του Predator και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι παρακολουθούνταν άλλοι 7-8 πολιτικοί.

Μπαράζ νομοσχεδίων

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων που είτε έχουν δρομολογηθεί πριν από τις θερινές διακοπές, είτε πιθανώς προκύψουν μετά τη ΔΕΘ από τις διαφαινόμενες ανάγκες της φθινοπωρινής δύσκολης οικονομικής και ενεργειακής περιόδου.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία σχεδιάζει όχι μόνο να υπογραμμίσει ότι συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο της, αλλά και να μετατοπίσει το κέντρο κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος από την επικείμενη εξεταστική επιτροπή στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Πέραν τούτων, υπάρχει ασφαλώς και ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός που αυτή τη φορά θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εκτός των άλλων θα αφορά ένα εκλογικό έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here