Απεργία 17 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν και τα ΜΜΜ που τραβούν χειρόφρενο

0
Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή στη γενική απεργία στις 17 Απριλίου. Ποιοι συμμετέχουν. Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ. Νοσοκομεία και πλοία στην απεργία.

Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή στη γενική απεργία στις 17 Απριλίου. Η χώρα αναμένεται να παραλύσει καθώς αυξάνονται διαρκώς αυτοί που συμμετέχουν. Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) πραγματοποιεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, 24ωρη γενική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε, τα βασικά αιτήματα της απεργίας στις 17 Απριλίου είναι τα εξής:

 • Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.
 • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
 • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
 • Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές.
 • Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.
 • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».
 • Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
 • Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
 • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ στην απεργία

Στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε σιδηρόδρομο και μέσων σταθερής τροχιάς.

Χειρόφρενο τραβούν για ένα 24ωρο οι εργαζόμενοι σε σιδηρόδρομο και Μέσα Σταθερής Τροχιάς συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Η ΠΟΣ αναφέρει ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία και καλεί τα Σωματεία – Μέλη της και τους εργαζόμενους στο Σιδηρόδρομο, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την Ελληνική κοινωνία.

Όπως επισημαίνει «οι μισθοί παραμένουν στο ναδίρ» και «οι συνεχιζόμενες ανοδικές τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στην ενέργεια οδηγούν στη φτωχοποίηση των εργαζομένων» και ζητά:

 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία.
 • Επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών μας Συμβάσεων Εργασίας.
 • Αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής.
 • Επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα.
 • Αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.
 • Πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου κ.λ.π.).
 • Καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

Δεμένα τα πλοία

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Οι Έλληνες Ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Επισημαίνει ότι τα επιδόματα ανεργίας για τους ναυτεργάτες είναι πενιχρά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα επιδόματα της ξηράς και οι προϋποθέσεις επιδότησης της ανεργίας είναι πράγματι απαγορευτικές.

Η ΠΝΟ τονίζει ότι η κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και στις δημόσιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την απόκτηση των διαφόρων πιστοποιητικών και πτυχίων που είναι απαραίτητα για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος, δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των ναυτικών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, ζητεί αυξημένες οργανικές συνθέσεις για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών.

24ωρη απεργία από την ΕΙΝΑΠ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει ανακοινώσει η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου, ανακοίνωσε η ΕΙΝΑΠ που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 17/04/24, μέρα γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Διεκδικούμε:

Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Διπλασιασμός μισθών.

Διπλασιασμός προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Επαναφορά των Δώρων.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και την ΟΕΝΓΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 17/04/24».

Σωματεία στο Δημόσιο στην απεργία

Δεκάδες σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο λαμβάνουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Συντονίζονται πάνω από 80 πρωτοβάθμια σωματεία στην Εκπαίδευση

Στην Εκπαίδευση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις. Πάνω από 80 πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι στις 17 Απρίλη απεργούν μαζί με τους γονείς των μαθητών τους.

Αναλυτικά, όπως γράφει ο 902, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν (ηλεκτρονικά και διά ζώσης) είτε με αποφάσεις είτε ως παρατηρητές οι ΣΕΠΕ: Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αθηνά», Αμαρουσίου, Ανω Λιοσίων «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Αργοσαρωνικού, Αλίμου – Αργυρούπολης – Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», «Αριστοτέλης», Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Αργοσαρωνικού, Β’ Θεσσαλονίκης, Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γ’ Θεσσαλονίκης, Γλυφάδας, «Δ. Γληνός», Γρεβενών, «Δελμούζος», Ελευσίνας, Ζακύνθου, Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ικαρίας – Φούρνων, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας, «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας – Μοσχάτου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κύμης, Κω – Νισύρου, Λαγκαδά, Λέσβου, Λήμνου, «Μακρυγιάννης», Μεσσσηνίας, Νέας Ιωνίας – Νέου Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Μεσσηνίας, Νάξου, Νέας Σμύρνης, Ξάνθης, «Ο Παρθενώνας», «Περικλής», Περιστερίου, Πρέβεζας, «Πρόοδος», Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, Σαλαμίνας, Σάμου, Σικυώνας – Ξυλοκάστρου, Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Σπάρτης «Ο Πλήθων», Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, Φαλήρου, Φωκίδας, Χαϊδαρίου, Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», Χανίων.

Και από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν οι ΕΛΜΕ: Α’ Κυκλάδων, Β’ και Γ’ Αθήνας, Ανω Λιοσίων, Α’ και Β’ Δωδεκανήσου, Β’ Εβρου, Δ’ Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου, Πειραιά, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Β’ και Γ’ Δυτικής Αθήνας, Νότιας Αθήνας, Ηλείας, Λέσβου, Σάμου, Α’ και Β’ Δυτικής Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ