Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα – Ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης

0

Οριστικοποιούνται πολύ σύντομα και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί την απόσυρση και αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Για το νέο πρόγραμμα απόσυρσης, που αναμένεται να εξασφαλίζει επιδότηση έως και 35% για την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστή εφημερίδα.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα απόσυρσης παλιών ηλεκτρικών συσκευών, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων «θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου».

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες συσκευές αφορά η επιδότηση

Ποιες συσκευές θα αντικαθίστανται όμως; Ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε, ότι θα δοθεί έμφαση στα κλιματιστικά και τα ψυγεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά. Αυτό θα το πετύχουν με την απόκτηση νέων ηλεκτρικών συσκευών που είναι ενεργειακά αποδοτικότερες, καλύπτοντας τις ίδιες ανάγκες με αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση και κόστος. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ενώ βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών».

Με προϋπολογισμό έως 100 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα είναι στα πρότυπα του προγράμματος «Αλλάζω Κλιματιστικό» του 2009, έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται και σύντομα θα ανακοινωθεί ο οδηγός με τις τελικές λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του αναμένεται να κυμανθεί από 50 εκατ. έως και 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, για το αν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ένας παράγοντας που θα βοηθούσε, ώστε να έχουν προτεραιότητα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Επιπλέον, εξετάζεται αν στους δικαιούχους του προγράμματος θα είναι και επιχειρήσεις, πέραν των φυσικών προσώπων.

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Τι επιδότηση θα δίνει το πρόγραμμα

Παρότι έχουν ακουστεί πολλά σενάρια για την επιδότηση που θα δίνει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδότηση να φτάσει το 35%.

Το ΥΠΕΝ αναμένεται να θέσει και ένα χρηματικό «ταβάνι» για την επιδότηση, όπως για παράδειγμα τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην εξαντληθεί τάχιστα ο προϋπολογισμός.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος απόσυρσης, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την παλαιότητα των συσκευών που προτίθεται να αποσύρει ο κάτοχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ