«Από το κτήριο στην κοινότητα – Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus»: Μόνιμη έκθεση στο Ωδείο Αθηνών

0

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ωδείο Αθηνών τη νέα μόνιμη έκθεση «Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus», η οποία έχει ελεύθερη είσοδο, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.

 

Ιωάννης Δεσποτόπουλος

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος (1903 – 1992) είναι ο μοναδικός Έλληνας αρχιτέκτονας που έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη, την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus, και ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης αυτής σχολής.

Η εμπειρία του Bauhaus και γενικότερα του κλίματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπήρξε καταλυτική για το μετέπειτα έργο του. Κατανόησε το Bauhaus όχι ως ένα «στυλ», αλλά ως έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης και δημιουργίας, τον οποίο εφάρμοσε στα σχέδιά του για το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας (1959) και το κτήριο του Ωδείου Αθηνών, το μόνο κτίσμα που υλοποιήθηκε από την εκτενή εκείνη μελέτη.

 

Μόνιμη έκθεση

Με αφορμή την ανακαίνιση των χώρων του Ωδείου Αθηνών, η έκθεση στεγάστηκε στον 1ο όροφο και έλαβε μόνιμο χαρακτήρα. Επικεντρώνεται στην ιστορία του σημαντικού αυτού κτηρίου. Επίσης, προσφέρει μια περιήγηση στις διάφορες πτυχές της σταδιοδρομίας του αρχιτέκτονα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού του 20ού αιώνα, και φωτίζει την περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε και ανεγέρθηκε το Ωδείο Αθηνών.

Παράλληλα, η έκθεση λειτουργεί ως προτροπή προς τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να συνεχίσουν την περιήγησή τους στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου, με την επιδίωξη να γίνει κατανοητή η πρόθεση του αρχιτέκτονα να λειτουργήσει το κτήριο ως μέσο σύστασης μιας κοινότητας, η οποία θα μοιράζεται δημιουργικά το ενδιαφέρον της για τη μουσική και τις τέχνες.

Η επιμέλεια είναι του Λουκά Μπαρτατίλα, αρχιτέκτονα και υποψήφιου διδάκτορα στο Bauhaus-Universität της Βαϊμάρης.

 

70 χρόνια Ινστιτούτο Γκαίτε

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, εμπλουτισμένη με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, στον χώρο του υπογείου του Ωδείου Αθηνών. Αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα το 2019 ανά την Ευρώπη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής του Bauhaus, παρουσιάζοντας μια πτυχή των σχέσεων της φημισμένης σχολής με την Ελλάδα, μέσα από το έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου.

Οι θέσεις την ημέρα των εγκαινίων είναι περιορισμένες, απαραίτητη κράτηση θέσεων έως τις 18/3/2022

H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ