Αργεντινή: Χαλάρωση των κανόνων για τη χρήση όπλων από την αστυνομία

0

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε χθες Τετάρτη να χαλαρώσει τους κανόνες για τη χρήση όπλων των ομοσπονδιακών (εθνικών) δυνάμεων ασφαλείας, ιδίως σε περιπτώσεις αντίστασης κατά της αρχής, ή προσπάθειας απόδρασης, επαναφέροντας σε ισχύ πρωτόκολλο του 2018, που ακύρωσε αργότερα η απελθούσα κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, απαριθμεί σειρά περιστάσεων στις οποίες επιτρέπεται χρήση όπλων, ειδικά όταν εγείρεται «άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των αστυνομικών ή πολιτών από εγκληματίες», τόνισε η υπουργός Ασφαλείας Πατρίσια Μπούλριτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ροσάριο (κεντρικά).

Επιτρέπει επίσης τη χρήση όπλων για την αποτροπή «πολύ σοβαρού» ποινικού αδικήματος, για την εξουδετέρωση υπόπτων που «εγείρουν άμεσο κίνδυνο ή προβάλλουν αντίσταση κατά της αρχής» και για την αποτροπή «της φυγής προσώπου που εγείρει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα» πολιτών.

Οι αστυνομικοί, είπε η κυρία Μπούλριτς, θα αποκτήσουν «τη δυνατότητα να δρουν χωρίς φόβο», καθώς κάθε «αστυνομικός που φοβάται είναι δυνητικά νεκρός αστυνομικός».

Σύμφωνα με την υπουργό, το πλαίσιο αυτό θέτει «σαφείς κανόνες» για περιπτώσεις στις οποίες μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα υπηρεσιακά τους όπλα εξαιτίας του φόβου πως θα υποστούν συνέπειες.

Πάντως, διαβεβαίωσε η κυρία Μπούλριτς, θα παραμείνει σε ισχύ η «έννοια της προοδευτικότητας» και «αν είναι εφικτό να μη χρησιμοποιηθεί όπλο, δεν θα χρησιμοποιείται».

Με την ανακοίνωση αυτή, επεκτείνεται σε όλες τις εθνικές δυνάμεις πρωτόκολλο που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα κατά προτεραιότητα για το λιμενικό σώμα. Αυτό το τελευταίο, σε βόρειες περιοχές όπου φρουρεί ποταμούς που αποτελούν σύνορα, βρίσκεται αντιμέτωπο με το οργανωμένο έγκλημα. Θα εξοπλιστεί προσεχώς με ισχυρότερα όπλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ