Αυστραλία: Στους Εργατικούς η εξουσία μετά από 9 χρόνια

0

Το Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας καλείται να σχηματίσει τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Η άνευ προηγουμένου υποστήριξη που εξασφάλισαν οι Πράσινοι και ανεξάρτητοι οικολόγοι υποψήφιοι συνέβαλαν να λάβει τέλος σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης των συντηρητικών.

Το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα παρέμενε τέσσερις ως πέντε έδρες κάτω από την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (περίπου 72, ενώ χρειάζεται 76 από τις 151) με περίπου δέκα έδρες να μένουν να κριθούν στο νήμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ενδέχεται κατά συνέπεια να χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή μικρότερων κομμάτων για να επιστρέψει στην εξουσία, για πρώτη φορά από το 2013.

Ρεκόρ επιστολικών ψήφων

Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Η καταμέτρηση των 2,7 εκατ. επιστολικών ψήφων –πρόκειται για αριθμό ρεκόρ– θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα.

Εάν κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ανεξάρτητοι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο υπαρχηγός των Εργατικών Ρίτσαρντ Μαρλς εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν εντέλει ικανό αριθμό εδρών για να κυβερνήσουν μόνοι.

Ο Μπάρναμπι Τζόις, ο ηγέτης του ήσσονος εταίρου στην απερχόμενη κυβέρνηση των Φιλελεύθερων, του Εθνικού Κόμματος, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται «ισχυρή κυβέρνηση», που πρέπει να υποστηριχθεί, αλλά και να λογοδοτεί. «Πρέπει λοιπόν από καλή κυβέρνηση να γίνουμε καλή αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Τζόις σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ