Αχαρνές: Άμεσα οικονομικά μέτρα για τους πληγέντες

0

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο είχε το Σάββατο 26 Αυγούστου ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός. Ο κ. Βρεττός παρουσίασε την κατάσταση στον Δήμο μας μετά την πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών και έθεσε υπόψη του υφυπουργού σειρά ζητημάτων στα οποία απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε πως θα συμβάλει για να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι απαραίτητες διαδικασίες. Συγκεκριμένα για την ενίσχυση των πληγέντων από τη φωτιά θα γίνουν άμεσα τα εξής:

Άμεσα θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των πληγέντων οι οποίοι θα λάβουν από 600 ευρώ σε πρώτη φάση για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών τους. Αυτή η πρώτη ενίσχυση αφορά όσων οι κατοικίες έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή.

Τις ίδιες κατηγορίες αφορά και η αποζημίωση για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής ή για απλές εργασίες στην πληγείσα κατοικία η οποία θα είναι έως της τάξεως των 6.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η κατοικία είναι δευτερεύουσα, η ενίσχυση θα είναι έως 3.000. ευρώ.

Άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής στις πληγείσες περιοχές. Τα κλιμάκια, που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Πέμπτη, αναμένεται έως την προσεχή Τρίτη να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Εν συνεχεία οι πληγέντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα για οικονομική αποζημίωση ανάλογης με την κατάσταση του κτηρίου.

Πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εξ αρχής ένα ποσό έως 10.000 ευρώ για ολική καταστροφή και έως 5.000 για μερική καταστροφή ως προκαταβολή, προκειμένου να ξεκινήσουν με ιδιώτη μηχανικό τη δημιουργία του απαραίτητου φακέλου. Αφορά δε το σύνολο των κατοικιών της περιοχής ακόμη και όσες χρειαστούν διαδικασία πολεοδομικής τακτοποίησης.

Όσον αφορά τη διαμονή των πληγέντων θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ και για χρονικό διάστημα 2 ετών για ιδιοκτήτες πληγεισών κατοικιών και 6 μηνών για ενοικιαστές.

Παράλληλα δίδεται και η δυνατότητα φιλοξενίας από συγγενικά η φιλικά πρόσωπα και σε αυτή την περίπτωση οι πληγέντες θα επιδοτούνται με 300 ευρώ μηνιαίως. Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα από την ημερομηνία έναρξης του συμβάντος.

Ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα τοποθετηθούν κορμοδέματα στις πλαγιές της Πάρνηθας και μάλιστα προσδιόρισε εντός της προσεχούς εβδομάδας συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Δασών που θα αναλάβει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ταυτόχρονα θα συμβάλει κι αυτός ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ο καθαρισμός των ρεμάτων της περιοχής από την Περιφέρεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ