Αύριο η Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι: Στο επίκεντρο Ουκρανία, ευρωπαϊκή άμυνα και ενέργεια

0

H κατάσταση στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια θα είναι τα βασικά θέματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, αύριο Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειες της σύγκρουσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

 

Τα 3 θέματα

Εξάλλου, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε τρία θέματα: στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα, και στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης.

«Τα τελευταία χρόνια, αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις, δεσμευτήκαμε μαζί σε μια φιλόδοξη στρατηγική ατζέντα. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων, είναι πιο επείγον από ποτέ να λάβουμε αποφασιστικά βήματα προς την οικοδόμηση της κυριαρχίας μας, τη μείωση των εξαρτήσεών μας και τον σχεδιασμό ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα, στις 6:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την πρώτη ημέρα θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το θέμα της άμυνας και της ενέργειας.

Στις 11 Μαρτίου, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο», παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Eurogroup.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ