Στην Αθήνα οι δήμαρχοι των βαλκανικών πόλεων για τις εργασίες του Δικτύου

«Σήμερα, οι πόλεις μας στέκονται, η μια στο πλευρό της άλλης, σταθερές πυξίδες, ενωμένες σα γροθιά. Δίνοντας μια ξεκάθαρη και δυναμική απάντηση σε εκείνους που βλέπουν στα Βαλκάνια τον διχασμό και τον κατακερματισμό, καλλιεργούμε την αλληλεγγύη για μια κοινή πορεία προς την ειρήνη και την ευημερία»

Αυτό ήταν το μήνυμα του κ. Μπακογιάννη, δήμαρχο Αθηναίων κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου που πραγματοποιήθηκαν στις 23-24 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή 69 δημάρχων από 73 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων. Κατα τη διάρκεια της τελετής έναρξης, ο δήμαρχος παρέλαβε από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου την προεδρία για το 2023 του Δικτύου Δημάρχων.

Απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους των βαλκανικών πόλεων ο κ. Μπακογιάννης ξεδίπλωσε τις προτεραιότητες που η αθηναϊκή Προεδρία θα επιδιώξει. Αναφέρθηκε σε ένα όραμα για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ενισχυμένης ανθεκτικότητας των πόλεων της Βαλκανικής. Όραμα το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί με μοναδικό γνώμονα την πλήρη κι ενεργό συνεργασία των μελών του Δικτύου, μέσω των κοινών, προσιτών και συμπεριληπτικών δράσεων.

Η ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας

Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης στην ατζέντα της Αθήνας για την Προεδρία του Δικτύου περιλαμβάνονται κυρίως οι στόχοι που αφορούν:

α) την προσαρμογή και μετρίαση της κλιματικής κρίσης,

β) τις έξυπνες πόλεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό,

γ) την ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών/ανεκτικών κοινωνιών,

δ) την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη,

ε) τη βελτίωση της τοπικής Δημοκρατίας και

στ) την πολιτιστική εμβάθυνση, η οποία άλλωστε είναι σημαντική καθώς –όπως αποδείχθηκε–οι Βαλκανικές πόλεις μοιράζονται πολλές κοινές κουλτούρες.

Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι ξεκινώντας από “κάτω” να φτάσουμε ψηλά, διασφαλίζοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και να καλλιεργήσουμε την Δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως τόνισε εμφατικά “με όχημα τις Βαλκανικές πόλεις-κέντρα και καύσιμο τη συνεργασία τους”, το δίκτυο επιδιώκει να διαπλάσει “τα Βαλκάνια που θέλουμε”.

Η συνεργασία με το δίκτυο Eurocities

Τέλος, εξήγγειλε και τη συνεργασία του Δικτύου Β40 με το δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων Eurocities, του οργανισμού που συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurocities και δήμαρχος Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα ήταν παρών στη Σύνοδο και συμμετείχε στις διμερείς ομάδες εργασίας με πολλούς δημάρχους του Β40.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος και το Eurocities τους απασχολούν τα ίδια ζητήματα με το Δίκτυο των Βαλκανικών Δήμων. Τόνισε την στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών το τελευταίο διάστημα, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη στην Ουκρανία και τη συνάντηση με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία συμμετείχε και ο κος Μπακογιάννης, αλλά κυρίως στη στήριξη που παρείχαν τα δύο δίκτυα τον περασμένο Δεκέμβριο στον Δήμαρχο Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου για τις περιπέτειές του με την τουρκική προεδρία.

Οι δηλώσεις των δημάρχων

Στη μεγάλη σημασία που έχει για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις πόλεις των Βαλκανίων, η πρωτοβουλία του Δικτύου Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων Β40, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήμαρχοι από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου

«Στην ουσία πρόκειται για μία Β40 plus. Οι Δήμοι παίρνουν τη σκυτάλη. Οι κυβερνήσεις, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές έχουν μία άλλη δουλειά να κάνουν, αλλά οι Δήμοι όντας ο πλησιέστερος θεσμός στους πολίτες μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Αυτό που σήμερα μετέφερα κι εγώ από τη μεριά των Δήμων της χώρας από τη μεριά της ΚΕΔΕ, είναι πως στα Βαλκάνια θα πρέπει να ξαναδούμε το όλο ιστόρημα». Απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχει διαπιστώσει ότι υπήρξαν δίαυλοι συνεργασίας στον ένα χρόνο, ο κος Παπαστεργίου δήλωσε: «Νομίζω πως υπάρχουν πολλοί. Αυτό που ανέφερε κι ο προηγούμενος πρόεδρος του Δικτύου Εκρέμ Ιμάμογλου είναι πως με τις επιτροπές που ήδη ξεκίνησαν και δουλεύουν σε κοινά πρότυπα κι επιδιώξεις μπορούν να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα. Καλές και κακές πρακτικές (γιατί κι αυτές πρέπει να τις βλέπουμε) μπορούν να μας βοηθήσουν να φύγουμε μπροστά. Υπάρχει διάθεση, βλέπω μία νέα γενιά δημάρχων, οπότε ναι μπορούμε να ξεκινήσουμε, ήδη το πρώτο βήμα έγινε».

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας

Στη σημασία που έχει η δημιουργία του Δικτύου για πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, μία κατεξοχήν πόλη της Βαλκανικής, ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας Κώστας Ζέρβας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που έχουν δώσει κατά καιρούς στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, εγώ κρατάω έναν, που νομίζω πως είναι και ο πιο ουσιαστικός, είναι η Πύλη των Βαλκανίων. Η θέση της η γεωγραφική, αλλά και με όλες τις τελευταίες εξελίξεις και η γεωστρατηγική προσδιορίζει ακριβώς τον αυξημένο ρόλο που έχουμε. Το διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια στις επενδύσεις που γίνονται, το διαπιστώνουμε στον τουρισμό, ότι πλέον η Θεσ/νικη στο άνοιγμα των Βαλκανίων (Νότιων και Δυτικών) παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Οπότε κάθε τέτοια προσπάθεια μεταξύ Βαλκανικών πόλεων για εμάς είναι σημαντική. Η πρωτοβουλία που πήρε ο Εκρέμ Ιμάμογλου πριν έναν χρόνο και τη συνεχίζει ο φίλος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είναι για εμάς πολύ σημαντική. Είναι σημαντική γιατί όχι μόνον δεκάδες Βαλκανικές πόλεις -και σύντομα εκατοντάδες- συμμετέχουν σε ένα δίκτυο με ανταλλαγές καλών πρακτικών για όλα αυτά τα θέματα που είναι κοινά, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός, ο πολιτισμός». Όσον αφορά την πρόοδο που έχει διαπιστωθεί κατά τον πρώτο χρόνο της πρωτοβουλίας Β40, ο κος Ζέρβας τόνισε: «Έχει ειπωθεί κάποτε πως εάν οι δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο, τότε θα είχαμε την απόλυτη ειρήνη, θα είχαμε την πλήρη ανάπτυξη. Συζητώντας με συναδέλφους δημάρχους διαπιστώνουμε πόσο κοινά είναι τα προβλήματα, κοινή η αγωνία κι εάν θέλετε τόσα κοινά τα πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργασθούμε, άρα ακριβώς αυτό υπηρετεί το Δίκτυο αυτό, τη δυνατότητα που έχουμε να επικοινωνούμε, να ανταλλάσσουμε, να συνεργαζόμαστε».

Δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης

Τη θετική συμβολή του Δικτύου στη συνεργασία των πόλεων της Βαλκανικής για ένα κοινό μέλλον, εξήρε και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. “Ήταν μία ιδέα και πρωτοβουλία του δημάρχου της Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου, το 2021 και νομίζω πως έχει μία σημασία γιατί δείχνει πως οι πόλεις δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε”, τόνισε ο κος Μώραλης. «Έχουμε κοινούς προβληματισμούς, κοινές προοπτικές, είμαστε φίλοι μεταξύ μας, έχουμε κοινά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, αστικές αναπλάσεις, επιχειρηματικότητα, τουρισμό, λιμάνια, όπως αυτό του Πειραιά, έχουμε κοινή ατζέντα και μπορούμε να συζητούμε. Κι επίσης μπορούμε να ασκήσουμε και μία ήπια διπλωματία, ώστε να δείξουμε πως περισσότερα είναι εκείνα που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν. Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως είναι τα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν πολλές εντάσεις». Όσον αφορά για το εάν έχει αποτυπωθεί μία απτή συνεργασία κατά τον πρώτο χρόνο της Β40, ο κος Μώραλης υπογράμμισε: «Κοιτάξτε μόνο και μόνο η υποστήριξη στον Ιμάμογλου σε αυτά που περνάει στην Τουρκία από όλους εμάς 60-70 δημάρχους από τα Βαλκάνια, δίνει το νόημα αυτής της ενέργειας. Σίγουρα θα μετασχηματισθούμε, σίγουρα έχουμε διμερείς σχέσεις, θα ακολουθήσει και το συνέδριο με τις διμερείς επαφές, ήδη έχουμε κτίσει γέφυρες, ήδη κάνουμε πράγματα από κοινού και μεταξύ μας. Πιστεύω πως το κυριότερο νόημα είναι αυτή η ένωση δυνάμεων, οι Δήμοι βγαίνουν στην επιφάνεια, βγαίνουν μπροστά κι αποκτούν καίριο ρόλο στα τεκταινόμενα. Κι εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να καταλάβουν οι λαοί πως μπορεί στις κυβερνήσεις να υπάρχουν θέματα πολιτικά, στρατιωτικά, θρησκευτικά, αλλά στη ζωή των πoλιτών μας δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε είμαστε όλοι μαζί».

Δήμαρχος Τιράνων, Ε. Βελιάι

Ιδιαίτερα στα οφέλη της συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους της Βαλκανικής που αναπτύσσονται μέσα από την πρωτοβουλία Β40 αναφέρθηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι, ο οποίος θα παραλάβει το 2024 τη σκυτάλη της προεδρίας από τον κο Μπακογιάννη: «Οι πόλεις μας είναι ο κύριος χώρος της καινοτομίας» τόνισε ο δήμαρχος Τιράνων, υπογραμμίζοντας «υπάρχει κρίση στην πόλη, αλλά υπάρχει παράλληλα και πολύ φαντασία και δημιουργική σκέψη στις πόλεις. […] Συνεπώς είναι σημαντικό να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να διαπιστώσουν πως ουδέν καινόν υπό τον ήλιον: ό,τι έχει συμβεί στην πόλη μας ήδη έχει συμβεί σε κάποιαν άλλη. Και πως θα υπάρχουν νέοι τρόποι και μέθοδοι για να επιλυθούν οι κρίσιμες αυτές καταστάσεις. Βρίσκω προσωπικά πως η Β40 θα είναι ένας πρακτικά χρήσιμος οργανισμός για τις πόλεις να μάθουν και να κινηθούν ταχύτερα και να μοιρασθούν εμπειρίες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν κάποιος να τις αποκτήσει με άμεσο τρόπο». Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν μέσα στον πρώτο χρόνο ύπαρξης της Β40 υπάρχουν ήδη συνεργασίες, ο κος Βελιάι απάντησε:« Φυσικά. Το Δίκτυο τούτο γεννήθηκε εν μέσω της κρίσης, μόλις είχε τελειώσει η πανδημία και αμέσως μετά ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ευρώπη. Συνεπώς πιστεύω πως γεννήθηκε σε πολύ δύσκολους καιρούς, αλλά επίσης σε καιρούς που οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται πολυμήχανοι, άρχισαν να κοιτάζουν προς την εναλλακτική ενέργεια, που έψαχναν να βρουν πώς θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, οι πόλεις τους να είναι ανοικτές, που μάθαμε να δουλεύουμε από απόσταση, όταν μάθαμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να προωθήσουμε την παραγωγικότητα στους εργαζόμενούς μας. Όπως πάντοτε ό,τι γεννιέται στην κρίση, πάντοτε είναι συνάμα και μία ευκαιρία και θεωρώ πως η Β40 είναι ακριβώς αυτό.»

Αντιδήμαρχος Σκοπίων, Α. Τραϊανόφσκι

«Αρχικά όταν είχα ακούσει για την πρωτοβουλία Β40 σκέφθηκα πως θα ήταν ακόμη μία γραφειοκρατική συνάντηση ανθρώπων, που απλώς συγκεντρώνονται σε ένα τραπέζι, βγάζουν μερικές φωτογραφίες και κατόπιν επιστρέφουν σπίτι τους. Αλλά μπορείτε να διανοηθείτε τι καταφέραμε μέσα σε έναν χρόνο και έχουν συγκεντρωθεί 70 πόλεις από όλα τα Βαλκάνια και μπορεί στη συνέχεια να προστεθούν κι άλλες και να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών μας, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας, το πολιτικό κατεστημένο και όλες τις πόλεις, και πολύ περισσότερο να ανταποκριθούμε στους πολίτες και τις ανάγκες τους, να επιλύουμε άμεσα προβλήματα που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά. Γι’ αυτό είναι πολύ καλό και δυνατό αυτό το Δίκτυο, και όπως είπα σήμερα προχωρούμε γρήγορα και υπό την διακυβέρνηση του κου Μπακογιάννη τον επόμενο χρόνο θα ξεπεράσουμε τα 100 μέλη. Συνεπώς μπορούμε να πούμε πως είμαι αισιόδοξος και για τη φιλία μεταξύ των πόλεων στα Βαλκάνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here