Γ. Πατούλης: Στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Αττικής – Για το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης

0

Τη Λαϊκή Αγορά Αγίας Παρασκευής επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του Προγράμματος της Περιφέρειας «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής».

To πρόγραμμα ξεκίνησε στις 26 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και τις 24 Μαΐου, ενώ υλοποιείται καθημερινά, σε έως 20 λαϊκές αγορές, σε διαφορετικούς Δήμους της Αττικής.

Στα σημεία αυτά βρίσκονται ένα «κινητό πράσινο σημείο» του ΕΔΣΝΑ, μαζί με ομάδα εκπαιδευμένων στελεχών. Στόχος της σχετικής δράσης, η οποία υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), είναι η προώθηση της ανακύκλωσης, η ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και η εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου» και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, το πρόγραμμα επικοινωνίας, θα αναπτυχθεί σε περίπου 240 λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής.

Νέα «πράσινη» εποχή

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και για την ανταπόκριση των πολιτών, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους πολίτες, τους παραγωγούς και πωλητές Λαϊκών Αγορών. Όπως επισήμανε στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να εισέλθει δυναμικά η Αττική στην εποχή της ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, όλοι μαζί «κάνουμε μία νέα πράσινη» αρχή, δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας».

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και ενημέρωσης των πολιτών μέσα από τις λαϊκές αγορές της Αττικής μας. Η ανταπόκριση των δημοτικών αρχών, των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών στις λαϊκές αγορές, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και επιβεβαιώνει ότι στην προσπάθεια να γυρίσουμε σελίδα στο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Μέσα από τη δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ στέλνουμε  ένα ισχυρό μήνυμα πως  «η ανακύκλωση μας ωφελεί όλους».  Ωφελεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά ωφελεί και την «τσέπη» μας, καθώς όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο κ. Ζορμπά, τα στελέχη του δήμου, της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για την ουσιαστική συμβολή τους. Η ανταπόκριση των πολιτών και των επαγγελματιών του χώρου δείχνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα στο τρόπο διαχείρισης, ανακύκλωσης και ορθολογικής επαναχρησιμοποίησης και ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων μας. Η επιλογή υλοποίησης του προγράμματος ενημέρωσης στις λαϊκές αγορές είναι στρατηγικής σημασίας και είναι σημαντικό ότι υπάρχει καλή συνεργασία με την ομοσπονδία και τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

 

Πολλαπλά οφέλη

Από την Πλευρά του ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς επισήμανε: «Θέλω να καλέσω τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία καθώς είναι προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά και προς όφελος της τσέπης μας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αν δεν ανακυκλώνουμε και πετάμε το σύνολο των υπολειμμάτων στα κοινά σκουπίδια, αυτό συμβάλει στη διατήρηση του υψηλού κόστους που καταβάλλουμε. Αντίθετα αν μέσα από τη συστηματική δουλειά και τη συνεργασία όλων μας αποκτήσουμε μία νέα κουλτούρα, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

 

Το Πρόγραμμα

Στο πλαίσιο τη δράσης οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στα ειδικά προγράμματα επιβράβευσης και ανταπόδοσης,  με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν. Επίσης δίδεται η ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να ανακυκλώνουν, στον τόπο που ζουν. Επίσης οι πολίτες ενημερώνονται για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι πολίτες μπορούν να πάρουν δωρεάν πιστοποιημένο κομπόστ που παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης και τις λαϊκές αγορές που θα εξελίσσεται καθημερινά, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα, η δράση υποστηρίζεται και με ραδιοφωνικό spot που προβάλλεται το διάστημα που η δράση είναι σε εξέλιξη.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ