Δήμος Αθηναίων: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Εθνικό Κήπο

0

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αθήνας σε θέματα που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, ο Δήμος Αθηναίων γιόρτασε την 5η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με μία σειρά από “πράσινες” δράσεις στον αναμορφωμένο χώρο του Εθνικού Κήπου.

Το κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων εστίασε στο -γεμάτο νόημα- μήνυμα του ΟΗΕ, «Έχουμε μόνο μία Γη», τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για σεβασμό στο περιβάλλον και στροφή σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας.

Συνολικά τέσσερις δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που συνδυάζουν το παιχνίδι, τη δημιουργία αλλά και την ενημέρωση σε θέματα γύρω από το περιβάλλον και την προστασία του, υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τους Προσκόπους της Αθήνας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α), τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), και το Εργαστήριο “ΠΟΙΩ” του δήμου. Οι δράσεις είναι σχεδιασμένες για μικρούς και μεγάλους και φιλοξενούνται στον χώρο του Εθνικού Κήπου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Οι τέσσερις δράσεις στον Εθνικό Κήπο

  • «Ζωγράφισε τη γη, όπως θα ήθελες να είναι»

Μέσα στον Εθνικό Κήπο, λειτουργούν τρεις σταθμοί-παιχνίδια, όπου τα παιδιά, με την πολύτιμη συμβολή των Προσκόπων της Αθήνας, έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, να ζωγραφίσουν τη Γη μας όπως θα ήθελαν να είναι. Παράλληλα, διδάσκονται πώς να διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα από ένα ευφάνταστο παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν κατασκευές με τροφή για τα πτηνά που φιλοξενούνται στον χώρο του Κήπου.

  • Τρισδιάστατες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά

Δυναμικό παρών στην «πράσινη» εκδήλωση του Εθνικού Κήπου δίνει το Εργαστήριο “ΠΟΙΩ”. Ένας δημιουργικός συνδυασμός έτοιμων αντικειμένων, τμημάτων που έχουν προκύψει μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης και ανακυκλώσιμων υλικών κομμένων σε «laser cutter» βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών προς συναρμολόγηση και χρήση. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών και μεγάλων “εξερευνητών” σε θέματα που αφορούν στην αναβαθμιστική ανακύκλωση, την επανάχρηση και το compost, μέσα από την χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

  • Εντυπωσιακό «Info–Booth» για την ανακύκλωση στην πόλη

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α) διαμόρφωσε ένα εντυπωσιακό INFO-BOOTH για το κοινό με διανομή υλικού. Μέσω αυτής της δράσης, το κοινό ενημερώνεται για τη σημασία της ανακύκλωσης συσκευασιών στους μπλε κάδους, τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης, καθώς και τα αποτελέσματα της Ανακύκλωσης Συσκευασιών σε πανελλαδική κλίμακα με τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και την κοινωνία. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν στο λούνα παρκ της Ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ, ενώ μέσα από δημιουργικά παιχνίδια θα εξοικειωθούν με την ιδέα της Ανακύκλωσης.

  • Ενημέρωση και «οικολογικές» τσάντες για τους συμμετέχοντες

Τέλος, η ομάδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) θα ενημερώνει τους συμμετέχοντες για την ανάγκη της διαλογής στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Επίσης, θα μοιράσει επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες μεταφοράς, καθώς και ενημερωτικό υλικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ