Δήμος Αθηναίων: “WELCOME 2023”-Ημέρες Καριέρας στο Σεράφειο-«Παράθυρο» εύρεσης εργασίας για περισσότερους από 500 πρόσφυγες και μετανάστες υποψηφίους

0
Διασύνδεση με 42 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους-Περισσότερες από 2.500 συνεντεύξεις σε δύο ημέρες
Με ρεκόρ συμμετοχής επιχειρήσεων συγκριτικά με κάθε προηγούμενη χρονιά, ολοκληρώθηκαν οι Ημέρες Καριέρας “WELCOME 2023” στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Στη φετινή, 3η διοργάνωση, στην οποία διασυνδέθηκαν εργοδότες με πρόσφυγες και μετανάστες, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 υποψήφιοι και 42 επιχειρήσεις από τους κλάδους, μεταξύ άλλων, του τουρισμού, της εστίασης, της τεχνολογίας, της παραγωγής τροφίμων και μεταφοράς προϊόντων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για τη διοργάνωση συνεργάστηκαν επίσης οι φορείς: ActionAid, Caritas Hellas, Catholic Relief Services (CRS), InternationalRescue Committee (IRC), ITHACA, Solidarity Now, Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος», Κέντρο Ένταξης Μεταναστών ΔήμουΑθηναίων (ΚΕΜ), ΜΕΤΑδραση.
Υψηλή ζήτηση σε πολλούς τομείς
Την περίοδο αυτή σημειώνεται υψηλή ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό σε πολλούς παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας για διαφορετικές ειδικότητες. Οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν στην εκδήλωση ανέδειξαν τη σημασία εξασφάλισης καλών συνθηκών εργασίας και παροχής συμπληρωματικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εντάξουν στο δυναμικό τους τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων χωρίς προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Οι υποψήφιες και υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να δώσουν το βιογραφικό τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης, μεταφορών και αποθήκευσης, πωλήσεων, μεταποίησης τροφίμων, διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας λογισμικού κ.ά.
Ενδεικτικά, οι ειδικότητες για τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις αφορούν θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, πωλητών, προγραμματιστών, οροφοκόμων, υπαλλήλων κουζίνας, σερβιτόρων, υπαλλήλων υποδοχής, διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών, προσωπικού φροντίδας, ασφαλείας, τεχνικών και εργατών παραγωγής/αποθήκης.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς επίσης στην Κρήτη και τη Χαλκιδική.
Το “παρών” στη διοργάνωση, έδωσε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η οποία επισήμανε: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο και μπορούμε να λέμε ότι εκπαιδεύουμε, καταρτίζουμε ανθρώπους για συγκεκριμένες εργασίες που είναι πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία και οι οποίες παρουσιάζουν έλλειψη εργαζομένων. Η Ελλάδα έγινε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας. Κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης που βρίσκει εργασία δε λύνει μόνο το προσωπικό του πρόβλημα, αλλά λαμβάνει μέρος και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας. Όταν το μεταναστευτικό είναι προσεγμένο και δεν υπάρχει χάος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα όλοι μαζί και οι εργαζόμενοι να βρίσκουν δουλειά στις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι μια προσπάθεια που θα τη συνεχίσουμε όλοι μαζί».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο της εκδήλωσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους επιχειρήσεων. Σε δήλωσή του, ανέφερε: «Η εύρεση εργασίας που εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες είναι το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο βήμα για την ενδυνάμωση και αυτοδυναμία των ανθρώπων. Να μπορούν να στέκονται ίσοι μεταξύ ίσων. Να ενσωματώνονται ουσιαστικά και γόνιμα στην κοινωνία. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη σημαντική αυτή διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της».
Η Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ και εντεταλμένη του Δήμου Αθηναίων για την Υποστήριξη και Κοινωνική Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων, Μελίνα Δασκαλάκη, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των παραγωγικών φορέων στην προσπάθεια ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας. «Οι επιχειρήσεις ιδίως στην περιφέρεια», ανέφερε, «αναζητούν εργατικά χέρια και είναι χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης να διευκολύνει την κινητικότητα των ενδιαφερομένων, ώστε να συναντηθεί η ζήτηση με την προσφορά εργασίας, για αμοιβαίο όφελος, αλλά και για όφελος της τοπικής και της εθνικής οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκκο, τόνισε: «Η τρίτη διαδοχική διοργάνωση της εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας» επικυρώνει το διαρκές ενδιαφέρον των εταιρειών να απασχολούν πρόσφυγες και τη συνεχή ανάγκη στήριξης και δημιουργίας δεσμών μεταξύ προσφύγων και εργοδοτών στη χώρα. Ο ΔΟΜ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους της χώρας, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη σε τομείς όπως ο ιδιωτικός τομέας και το εμπόριο, είναι ζωτικής σημασίας για συμπεριληπτικές και βιώσιμες κοινωνίες και η σωστή διαχείριση της μετανάστευσης έχει θέση σε αυτή τη δυναμική και μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία όπως και άλλες χώρες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία».
Η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σημείωσε: «Οι Ημέρες Καριέρας αποτελούν σημαντικό βήμα στην προώθηση της απασχολησιμότητας και της ενδυνάμωσης των ανθρώπων, που μπορεί να άφησαν τα πάντα πίσω τους, αλλά κουβαλούν μαζί τους τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, να δουλέψουν και να συνεισφέρουν. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η φετινή διοργάνωση δίνει έμφαση στις γυναίκες. Βλέπουμε ξανά και ξανά τις γυναίκες πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις στην πρόσβαση στην απασχόληση. Όταν ωστόσο έχουν την ευκαιρία να εργαστούν, μπορούν να φέρουν την αλλαγή για τις ίδιες, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να στηρίζει της Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη και να συνεργάζεται με τις κεντρικές αρχές, του Δήμους, τους άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, τις προσφυγικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να προοδεύσουν».

Παράλληλες δράσεις για επιχειρήσεις και υποψήφιους
Η διοργάνωση φέτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση ίσων ευκαιριών απασχόλησης για τις γυναίκες με πρωτότυπα εργαστήρια ενδυνάμωσης από την εταιρεία My Ikigai, τις οργανώσεις Women on Top και IRC, καθώς και τη συντάκτρια μόδας Kelly Novak.
Η ΜΕΤΑδραση παρείχε δημιουργική απασχόληση για παιδιά καλύπτοντας την ανάγκη φροντίδας τους όσο οι γονείς συμμετείχαν στις συνεντεύξεις και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μητέρες με μικρά παιδιά καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες στην εύρεση εργασίας. Ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας παρείχε πληροφόρηση για εργασιακά και νομικά δικαιώματα.
Προς διευκόλυνση της διασύνδεσης εργοδοτών με άτομα προσφυγικού προφίλ, το τελευταίο διάστημα είναι διαθέσιμη η ψηφιακή πλατφόρμα Adama, την οποία παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την οργάνωση Catholic Relief Services (CRS). Οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν επίσης από τον ΔΟΜ για τα εργασιακά δικαιώματα πολιτών τρίτων χωρών και το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ η ΜΕΤΑδραση έδωσε χρήσιμες συμβουλές για ένα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας. Παράλληλα, οι εταιρείες Domes Resorts & Reserves, World of Hyatt Inclusive Collection και Paramana μοιράστηκαν καλές πρακτικές ένταξης γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον σε πάνελ που συντόνισαν η ActionAid και το SolidarityNow.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Aegeo Spas, Domes Resorts, McDonalds Sani/Ikos Group, Vasia Hotels, Alterego Facilities Management, FDL Group, MINOIS Hotel, Santikos collection, Vodafone, Anastazia luxury suites & spa, HHotels Collection, Mitsis Hotels, Sarmed logistics, Workathlon, Artemis-ITS, Kanava Hotels & Resorts, NM excellence, SSP Hellas, World of Hyatt, Atlantica Hotels & Resorts Kotsovolos Panas Group, Star Bulk, Yam Antiparos, Atos SA, ManDynamic, Paramana, Teleperformance, Zeus International Hotels & Resorts, Canaves Oia, Manifest Services, Phaea Resorts, TGI Fridays, Costa Navarino, ManpowerGroup, Poseidon Hotel Athens, To koulouri tou Psirri, Creta Farms, Marks & Spencer Safecar, United cleaning services.
Φωτογραφίες: © Μαριλένα Μπακούρη, Τάσσος Ρεπούσκος|ITHACA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ