Ο Δήμος Ελευσίνας ανακοίνωσε την ένταξη και χρηματοδότηση νέων έργων και υποδομών στους τομείς της ανακύκλωσης και της αντισεισμικής προστασίας της πόλης.
Ενίσχυση της ανακύκλωσης
Μία ακόμη πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ελευσίνας, εντάχθηκε προς χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Πρόκειται για το έργο που αφορά στην «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης» στον Άξονα «Περιβάλλον», του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Το σύνολο του έργο, διαιρείται σε 3 υποέργα:
1.Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία ”Γωνιών Ανακύκλωσης”, που αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου δέκα πέντε “Γωνιών Ανακύκλωσης” γειτονιάς σε κοινόχρηστα σημεία του Δήμου με διαμόρφωση “συστοιχιών” υπόγειων κάδων, για τη χωριστή συλλογή σε τέσσερις διακριτές ροές ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού, αλουμινίου). Επιπλέον, οι οκτώ “Γωνιές Ανακύκλωσης” θα περιλαμβάνουν και ένα υπέργειο κάδο συλλογής βρώσιμων ελαίων και λιπών (110 lit περίπου). Αξίζει να αναφερθεί, πως το υποέργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των χώρων (φωτισμός, στέγαστρο κλπ) καθώς και Σύστημα Επιτήρησης της Στάθμης Πλήρωσης και Ελεγχόμενης Πρόσβασης Χρηστών (5.000 τμχ ”Έξυπνων Καρτών Ανακυκλωτή” τύπου RFID, για τους δημότες).
2.Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων με γερανό ανύψωσης για την ενίσχυση προγράμματος ΔσΠ, αφορά στην προμήθεια δύο (2) απορριμματοφόρων οχημάτων τύπου πρέσας (12 m3) με γερανό ανύψωσης για την αποκομιδή των ανωτέρω υπόγειων κάδων.
3.Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, σχετικά με τη λειτουργία των Γωνιών Ανακύκλωσης του Δήμου, όπου οι δημότες θα ενημερώνονται αναφορικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα θα καλλιεργείται η περιβαλλοντική τους συνείδηση.
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου, από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ανέρχεται στο 1.810.400,00 €.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Οι άνθρωποι της πόλης μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι γύρω από τα ζητήματα ανακύκλωσης και ορθής χρήσης των εκάστοτε κάδων, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά. Ως Δήμος προάγουμε και υλοποιούμε δράσεις γύρω από την ανακύκλωση και μετά την τοποθέτηση των μωβ κάδων ανακύκλωσης ρούχων, έρχεται και η υλοποίηση της δράσης «Γωνιές Ανακύκλωσης», ώστε όλοι μας να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι βέβαιος πως και αυτή η ενέργεια, η οποία μάλιστα γίνεται με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι με πόρους του Δήμου, θα έχει ιδιαίτερη απήχηση».
Αντισεισμική προστασία
Στον «Αντώνης Τρίτσης» εντάχθηκε και πρόταση αντισεισμικής προστασίας προς χρηματοδότηση την οποία κατάθεσε ο Δήμος Ελευσίνας, στον άξονα «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών».
Η εν λόγω πρόταση, αφορά σε δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας και συγκεκριμένα για τα σχολικά κτήρια σε Ελευσίνα και Μαγούλα.
Πρόκειται για ενέργειες που έχουν στόχο την πρόληψη και προστασία των σχολικών υποδομών, εξασφαλίζοντας τη θωράκισή τους και φυσικά, την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω δύο υποέργων, με το πρώτο να αφορά σε Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, την εκτίμηση και ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας των σχολικών υποδομών, ενώ το δεύτερο, σε δράσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης-ευαισθητοποίησης για την καλλιέργεια αντισεισμικής συνείδησης και προστασίας από σεισμικά φαινόμενα.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ανέρχεται στις 34.028,27 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκτές συνολικά 6 προτάσεις του Δήμου Ελευσίνας προς χρηματοδότηση, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο πρόκειται για «Ένα ζωτικής σημασίας έργο για την ασφάλεια των κτηριακών μας υποδομών, που αφορά στον έλεγχο και τις παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια σε Ελευσίνα & Μαγούλα αλλά και σε δράσεις ενημέρωσης και προστασίας από σεισμούς. Η πρόληψη και η ασφάλεια των μαθητών δεν είναι απλά προτεραιότητα αλλά ανάγκη. Γι’ αυτόν τον λόγο, πέρα από τις καθημερινές μας παρεμβάσεις στα σχολεία, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας και των Σχολικών Επιτροπών, διεκδικούμε και αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναβάθμιση των υποδομών. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που όλες μας οι προτάσεις έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα, γεγονός που οφείλεται, όχι μόνο στην πολιτική βούληση αλλά και στην αρτιότητα των φακέλων που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του Δήμου μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here