Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Κατάθλιψης

0

Η Κατάθλιψη είναι ένας αόρατος εχθρός που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας χτυπήσει την πόρτα, είτε τη δική μας, είτε κάποιου δικού μας ανθρώπου, μερικές φορές χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, μέσα από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, συνεργάζεται με την ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας) και μαζί προωθούν δράσεις και εργαλεία για την πρόληψη, την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της Κατάθλιψης.

Πιλοτικό πρόγραμμα

Το Σάββατο 14/5 από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης οι πολίτες θα μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά την πιλοτική εκκίνηση του προγράμματος EAAD-Best (European Alliance Against Depression) στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει στον πολίτη τα μέσα με τα οποία μπορεί να αναγνωρίσει την ασθένεια και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά της.

Ειδικότερα, το iFightDepression, το οποίο είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο αυτοδιαχείρισης για ασθενείς με ήπια κατάθλιψη.

Μείωση αυτοκτονιών

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε το 2001 και το 2002 στη Νυρεμβέργη, πετυχαίνοντας μια σημαντική μείωση των αυτοκτονιών, σε ποσοστό άνω του 20%, ενώ ήδη έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 120 περιοχές σε 15 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα EAAD-Best, πέρα από το iFightDepression για το ευρύ κοινό, προχωράει σε παρέμβαση τεσσάρων επιπέδων για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των ενδιαφερομένων δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργατών με τους εξής:

επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας,

τον γενικό πληθυσμό στην κοινότητα,

άτομα-διαμεσολαβητές της κοινότητας και πρόσωπα-κλειδιά (φαρμακοποιοί, φροντιστές, εκπαιδευτικοί, ιερείς, αστυνομία),

άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ομάδες υψηλού κινδύνου και συγγενείς τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ