Δήμος Καισαριανής: Επίσκεψη του Δημάρχου στην έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία»

0

 

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος επισκέφθηκε την έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», στις 20 Ιανουαρίου 2023.

Η έκθεση, στημένη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες,  συγκεντρωμένες από δεκάδες φορείς, συλλόγους, ιδιώτες συλλέκτες και ιστορικά αρχεία από ολόκληρη την Ελλάδα.

Έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, προσωπικές μαρτυρίες, σπάνια αντικείμενα βιομηχανικής παραγωγής αφηγούνται με συγκινητικό τρόπο ίσως το επιδραστικότερο ιστορικό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες:

1η ενότητα: η «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, έως την Καππαδοκία, τις νότιες επαρχίες, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την Κωνσταντινούπολη.

2η ενότητα: η περίοδος των διωγμών, το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η περίοδος της υπογραφής των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Καταστροφή του 1922, η τραγική ανταλλαγή των πληθυσμών και ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα.

3η ενότητα: η εγκατάσταση και προσπάθεια ενσωμάτωσης των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα και η επιρροή τους στο σύγρονο ελληνικό πολιτισμό.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023.

Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, ενώ το μειωμένο 10 €.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ