Δήμος Κρωπίας: Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ 1ου ΓΕΛ Κορωπίου

0

«Από ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό»… ήταν το τραγούδι που ξεκίνησε, από την μπάντα των μαθητριών με παραδοσιακά όργανα, του 1ου Λυκείου Κορωπίου στο 1ο διαπολιτισμικό φεστιβάλ του.

Το πρωί της 18ης Μαΐου ξημέρωσε μια αλλιώτικη ημέρα στο σχολείο. Οι λαοί από 18 διαφορετικές χώρες έδιναν τα χέρια, μέσα από τα μαθητικά χαμόγελα. Τραγουδούσαν το ίδιο τραγούδι με άλλες γλώσσες αλλά με την ίδια χαρά.

Αλυσίδα δράσεων

Το 1ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ του 1ου Λυκείου Κορωπίου ήταν το επιστέγασμα της πορείας μιας αλυσίδας δράσεων από την αρχή της χρονιάς. Μεταξύ αυτών ο σύλλογος του σχολείου προσπάθησε να ενισχύσει γλωσσικά όσο μπορούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του, που προέρχονται από 17 άλλες χώρες και αρκετοί δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνικά, χωρίς να παραιτείται από το μόνιμο αίτημά του για δημιουργία τμήματος ένταξης τους και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Προχώρησε σε σεμινάρια και συζητήσεις με θέματα κατά των διακρίσεων οποιασδήποτε μορφής. Έγινε βιωματικό εργαστήριο δύο ημερών διαπολιτισμικής προσέγγισης των εκπαιδευτικών από τον κύριο Γιώργο Σιμόπουλο, Σύμβουλο Εκπαίδευσης του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα με εστίαση στην εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων και αντίστοιχα για τους μαθητές από τον κύριο Άγγελο Βαλιανάτο, πρώην σχολικό σύμβουλο θεολόγων.

Στόχος της διοργάνωσης του φεστιβάλ ήταν η αλληλογνωριμία, η προσέγγιση, η κατανόηση μέσα από χρώματα, εικόνες, ποιήματα, μουσικές, χορούς και εδέσματα ως δρόμος για να έρθουν κοντά όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από τόπο καταγωγής, θρησκεία ή φύλο, που πολλές φορές νοιώθουν ανημπόρια και μοναξιά. Αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, σε δίσεκτους καιρούς που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν απειλητικά.

Οι εκδηλώσεις

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Φαίνονταν στα χαμογελαστά πρόσωπα όλων… Οι συγκινητικές, πηγαίες και αυθόρμητες δράσεις δημιούργησαν ένα κλίμα νηφάλιου ενθουσιασμού μέσα στην πρωτοτυπία τους.

Σημαίες όλων των χωρών απλώθηκαν στο σχολείο. Σε τέσσερις αίθουσες παρουσιάστηκε υλικό από Ινδία/Πακιστάν, Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Αυστραλία, Καναδά, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Ισραήλ, Βουλγαρία… Φωτογραφίες, παρουσιάσεις, τραγούδια, φορεσιές, φαγητά. Κεντρικά στο προαύλιο τραγούδησε η μπάντα των παραδοσιακών οργάνων. Ομάδες μαθητών και καθηγητών χόρεψαν παραδοσιακούς και άλλους χορούς από Αλβανία, Ινδία, Ελλάδα.

Από το Παντζάπ και τη Βομβάη μέχρι την Ήπειρο, τον Πόντο, την Ικαριά. Ενδιάμεσα απαγγέλθηκαν αποσπάσματα από το διαπολιτισμικό δωδεκάλογο, που συνέθεσαν μαθητές και καθηγητές από ρήσεις και σκέψεις προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Παρουσιάστηκε το αγαπημένο άθλημα Ινδών και Πακιστανών, το κρίκετ, από την ομάδα του σχολείου, στέλνοντας το μήνυμα για αθλητισμό της χαράς, της ειρήνης και της άμιλλας κόντρα στο πρότυπο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η ημέρα έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ