Εχοντας κερδίσει τους φιλόζωους της περιοχής αλλά κυρίως τους τετράποδους επισκέπτες τους, τα πάρκα Κοινωνικοποίησης και Αθλησης σκύλων που άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους στον Δήμο Πειραιά, τηρούν τις προδιαγραφές πρότυπων δημόσιων πάρκων, ενώ αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και για άλλους δήμους.

Εχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα ειδικά πάρκα, βοηθούν τους σκύλους να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν με άλλα σκυλιά, ενώ απολαμβάνουν την ελευθερία τους σε ένα ασφαλές, περιφραγμένο χώρο με παιχνίδια και ειδικές κατασκευές/εξοπλισμό. Δίνουν επίσης τη δυνατότητα, ακόμη και μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, να έχουν τα σκυλιά, τους δικούς τους αποκλειστικούς χώρους και να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, συμβάλλοντας στην υγεία και την ευεξία τους.

 

Το 1ο Δημοτικό Πάρκο σκύλων στον Δήμο Πειραιά, το οποίο διαθέτει χώρους άσκησης, παιχνίδια και όργανα εκγύμνασης και επιδεξιότητας, εγκαινιάστηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, «ανοίγοντας έτσι τον δρόμο» σε αντίστοιχες δράσεις. Βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Χατζηκυριακού με την οδό Μπότσαρη στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα και υποδέχεται καθημερινά δεκάδες φιλόζωους με τους τετράποδους φίλους τους.

 

Η κ. Κατερίνα και ο τετράχρονος Κόρυ, ένα ημίαιμο χάσκι, φροντίζουν να πηγαίνουν καθημερινά στο πάρκο, αφού μένουν πολύ κοντά, ενώ όπως χαρακτηριστικά μας είπε η κ. Κατερίνα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ «βλέπω τη χαρά του στα μάτια του, όταν του λέω τη λέξη “πάρκο”. Έχει γίνει η πιο όμορφη ρουτίνα μας». Η επιφυλακτική Λίζα, ένα κανίς 10 ετών, είναι η συντροφιά της κ. Νάντιας, η οποία όπως ανέφερε, όλο το διάστημα που επισκέπτεται το πάρκο, βλέπει εμφανή διαφορά στη συμπεριφορά του σκύλου της, ειδικά σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδράση του και με τα άλλα σκυλάκια που βρίσκονται στον χώρο. «Ήταν πάντοτε η ζηλιάρα που θα τσακωνόταν με τα περισσότερα σκυλάκια. Επειδή εδώ έρχονται πολλά ζωάκια, αισθάνομαι ότι ήταν κάτι που της έλειπε γιατί την βλέπω να παίζει και να το διασκεδάζει πολύ».

 

Όσο για τον 14 μηνών βέλγικο λυκόσκυλο Δία, ο κ. Αντώνης, ο οποίος μέχρι πρότινος αρκούνταν στις ημερήσιες βόλτες με το λουρί γύρω από το σπίτι, λέει ότι: «τώρα θα πάρει τα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά που θα έπρεπε να έχουν όλα τα σκυλιά. Πέρα από την άσκηση που το δικό μου σκυλί τη χρειάζεται, θέλω να έχει επαφή και με άλλα σκυλιά και την κοινωνικοποίησή του αφού είναι ακόμα κουτάβι».

 

Όπως αναφέρουν και άλλα ειδησεογραφικά μέσα, τα πάρκα χωρίζονται για μικρούς και μεγάλους σκύλους για να μην υπάρχει οποιαδήποτε επικινδυνότητα ενώ πληρούνται όλοι οι όροι που πρέπει να έχει ένα πάρκο. Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ακόμη ένα Δημοτικό Πάρκο Κοινωνικοποίησης και Αθλησης σκύλων που δημιούργησε ο Δήμος Πειραιά, τέθηκε σε λειτουργία, το οποίο βρίσκεται στο πάρκο Παπασπύρου, στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα και ήδη, καθημερινά το επισκέπτονται δεκάδες πολίτες με τους τετράποδους συντρόφους τους.

 

Σύμφωνα μάλιστα με το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, ο Δήμος Πειραιά πρόκειται να δημιουργήσει ακόμη πέντε πάρκα και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και συγκεκριμένα, στα εξής σημεία: Πλαζ Φρεαττύδος (Α΄ Δημοτική Κοινότητα), Καραολή & Φίλωνος (Β΄ Δημοτική Κοινότητα), Γιαννοπούλου – Ζερβού Ν. Φάληρο (Γ΄ Δημοτική Κοινότητα), Αγία Σωτήρα (Δ΄ Δημοτική Κοινότητα), Πάρκο Δηλαβέρη (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα).

 

Τα Δημοτικά Πάρκα σκύλων είναι ανοιχτά από τις 6:00 έως τις 22:30, κάθε ημέρα αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here