ΔΕΙΤΕ: Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης πιθανόν να μην ανακοινώσει άμεσα την ημερομηνία των εκλογών

0

Με την επιστροφή του από τα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτακης θα έχει καταλήξει για τον χρόνο που θα οδηγήσει τη χώρα σε διπλές κάλπες.

Οι αποφάσεις δεν λάμβανονται μόνο στα βουνά αλλά και δίπλα στη θάλασσα. Με την επιστροφή του από τα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτακης θα έχει καταλήξει για τον χρόνο που θα οδηγήσει τη χώρα σε διπλές κάλπες.

Όμως, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν θα κάνει ανακοινώσεις επιστρέφοντας. Αν τελικά το βασικό σενάριο είναι όπως όλα δείχνουν για την Ανοιξη, αν δηλαδή οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 9 Απριλίου, είναι πολύ νωρίς να δημοσιοποιήσει την απόφαση του. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος μπορούν να είναι δύο πυκνοί σε νομοθετικό έργο μήνες, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει -με την κατάθεση στη βουλή των νομοσχεδίων που έχει έτοιμα- έναν κύκλο μίας σχεδόν πλήρους θητείας.

Αλλωστε, όταν ο Κυριάκος Μητσοτακης αποφάσισε ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, διαμήνυσε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη δουλειά να κάνει και ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή την άνοιξη του 2023.

Αν τελικά ο πρωθυπουργός “κυκλώσει” την 9η Απριλίου, θα πρέπει, όπως προβλέπει το Συνταγμα, να διαλύσει τη Βουλή ένα μήνα νωρίτερα με Προεδρικό Διάταγμα, η δημοσίευση του οποίου κηρύσσει άλλωστε και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Με δύο λόγια, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ανακοινώσει τις προθέσεις του, αν τελικά οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την Κυριακή των Βαίων.

Με αυτό το σενάριο, οι δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική θα γίνουν μετά τα μέσα Μαΐου, καθώς θα μεσολαβήσει η σύγκληση και η διάλυση της Βουλής, οι διερευνητικές εντολές, και η εκ νέου προκήρυξη εκλογών με μία πιθανή ημερομηνία αυτήν της 21ης Μαίου. Αυτό το σενάριο προκρίνεται, καθώς εάν έχει προκύψει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες, δεν θα διακυβεύεται η ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ