Κάμψη παρουσιάζει ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας από την έναρξη του πρώτου βαρόμετρου του ΒΕΘ που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, μέχρι και το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου παρουσιάζει κάμψη.

Οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι από τις ενισχύσεις που δόθηκαν για το ρεύμα και τα καύσιμα, ενώ παράλληλα εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για την άνοδο του πληθωρισμού καθώς και φόβους για γενικότερη ύφεση που μπορεί να οδηγήσει επιχειρήσεις σε λουκέτο.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο οικονομικό βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο διενήργησε για λογαριασμό του η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview. Το βαρόμετρο πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 325 επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΘ το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου. Το βαρόμετρο οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ πραγματοποιείται σε δύο σκέλη, το πρώτο αφορά ερωτήσεις επικαιρότητας, ενώ το δεύτερο ερωτήσεις σχετικά με την πορεία των βιοτεχνιών.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση “θεωρείτε πως είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που εξαγγέλλονται και οι επιδοτήσεις που δίνονται (powerpass, fuelpass κλπ) το 77,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε «όχι», το 19,7% «ναι» και το 2,5% «δε γνωρίζω, δεν απαντώ».

Αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού το 67,7% απάντησε πως εκτιμά πως θα οδηγήσει σε γενικότερη ύφεση, το 25,3% σε λουκέτα επιχειρήσεων, το 5,1% σε απολύσεις εργαζομένων, το 1,3% σε τίποτε από τα παραπάνω, ενώ το 0,6% δήλωσε «δε γνωρίζω, δεν απαντώ».

Στην ερώτηση «τα χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» ή θα «τρέξουν», όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ. βοηθούν κατά την άποψη σας τη μικρομεσαία επιχείρηση;» το 50,4% απάντησε «ναι τη βοηθούν», το 26,2% «όχι δεν την βοηθούν» και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης της 23,4% δήλωσε «δεν τα γνωρίζω, δεν μπορώ να τα αξιολογήσω».

Δυσκολίες προκειμένου να βρει προσωπικό αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες το 67,8% δηλώνοντας πως τελικά δεν βρήκε τους εργαζόμενους που αναζητούσε. Το 23% απάντησε πως μετά από προσπάθεια βρήκε τους εργαζόμενους που χρειαζόταν, ενώ το 9,2% απάντησε πως δεν βρήκε τους εργαζόμενους που αναζητούσε.

Τι προτείνουν οι βιοτέχνες για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στην ερώτηση τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής το 52,3% απάντησε πως θα πρέπει να συμψηφίζεται με τις εισφορές των επιχειρήσεων για προσλήψεις νέου προσωπικού, το 27,2% να διαγράφεται ως κίνητρο συγχώνευσης ΜμΕ, το 15,4% να γίνεται ποσοστιαίος συμψηφισμός της με μέρος της αξίας εγκατάστασης ΑΕΠ και το 5,1% απάντησε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Τι λένε για τις επιχειρήσεις τους

Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 54,4%, το 25,3% κακή, ενώ το 20,3% καλή. Ίδια εκτιμά πως θα είναι η κατάσταση στην επιχείρηση του το επόμενο εξάμηνο το 48,1% των ερωτηθέντων, χειρότερη το 38% και μόλις το 13% αναμένει καλυτέρευση το εν λόγω διάστημα.

Για το δίμηνο που ακολουθεί το 45,6% σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό του, το 36,7% απαντά πως δεν απασχολεί προσωπικό, το 9,5% πως θα προσλάβει προσωπικό, ενώ το 8,2% πως θα απολύσει εργαζόμενους. Μειωμένος είναι ο τζίρος του 46,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα έναντι του προηγούμενου διμήνου. Για το 32,3% ο τζίρος παρέμεινε ο ίδιος ενώ το 20,9% λέει πως κατέγραψε αύξηση.

           Με πληροφορίες από eea.gr και ΒΕΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here