Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης για τις επιχειρήσεις: Το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

0

Την πάγια θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η καταχώρηση των δεδομένων των επιχειρήσεων να γίνεται σε μία μόνο ψηφιακή πύλη, από την οποία ο κάθε δημόσιος φορέας να αντλεί ή να ελέγχει τα στοιχεία, που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του και για τους σκοπούς του, επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Ο κ. Κόλλιας επανέλαβε το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού, και το οποίο προβλέπει, ότι η κατάρτιση και η υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων, των ισολογισμών και των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης είναι έργο των νόμιμων λογιστών – φοροτεχνικών. Όμως, «οι οικονομικές καταστάσεις που αναρτώνται στο ΓΕΜΗ. ουδέποτε ελέγχθηκαν ότι υπογράφονται από νόμιμα αδειούχο λογιστή».

Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ προανήγγειλε, ότι ο φορέας θα διαθέσει, αρχείο με τα στοιχεία των πιστοποιημένων λογιστών – φοροτεχνικών, έτσι ώστε, με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ ή του αριθμού επαγγελματικής ταυτότητας, σε σχετικό πεδίο της εφαρμογής του ΓΕΜΗ, να ελέγχεται άμεσα αν ο υπογράφων είναι νόμιμος και πιστοποιημένος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο κ. Κόλλιας χαρακτήρισε άκρως θετική τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕΜΜΕΦ) στο άρθρο 56, που στοχεύει να υποκαταστήσει την ένταξη των επιστημόνων στο ΓΕΜΗ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ