IFAD 2023 – Last Call συμμετοχών και παράταση προθεσμίας για την κατάθεση προτάσεων. Νέα καταληκτική ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2023. 

Το «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama» αποτελεί έναν νέο διεθνή καλλιτεχνικό θεσμό που ιδρύεται από την Περιφέρεια Αττικής και καθιερώνεται από το Καλοκαίρι του 2023 σε ετήσια βάση, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη. Στόχος, η άοκνη συνεργασία και η σταθερή παρουσία στη χώρα μας καλλιτεχνών, θεσμών και σχημάτων από τα Βαλκάνια, που εργάζονται σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο Αρχαίο Δράμα και την έρευνα γύρω από αυτό.

Βασική επιδίωξη του νέου φεστιβάλ αποτελεί η ανάδειξη της μεγάλης θεατρικής παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας των βαλκανικών χωρών πάνω στο Αρχαίο Δράμα. Για τον λόγο αυτό, η ανασκαφή όλου του φάσματος της δημιουργίας που απαντάται στο θεατρικό παλίμψηστο της βαλκανικής χερσονήσου –από τις παραδοσιακές θεσμικές θεατρικές δυνάμεις, έως τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις που αναζητούν καινούργιες δραματουργικές και αισθητικές φόρμες– αποτελεί προτεραιότητα.

Στο πολύπαθο γεωγραφικό τοπίο των Βαλκανίων, εκεί όπου οι άνθρωποι βίωσαν και βιώνουν σύγχρονες τραγωδίες, το Αρχαίο Δράμα με τη διεθνή του εμβέλεια, τον ουμανισμό και τη θεραπευτική του διάσταση, έχει τη δύναμη να αναδείξει τις συγγενικές μας παραδόσεις και μέσα από την ουσιαστική καλλιτεχνική συνάντηση να στρέψει την πυξίδα προς τη βαθιά και ειλικρινή φιλία των λαών.

Το  «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama» πρόκειται να ξεκινήσει την παρουσίαση παραστάσεων και δράσεων το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» με έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό διεθνών και ελληνικών συμμετοχών, ο οποίος καταρτίζεται κατόπιν ανοιχτού καλέσματος για την κατάθεση προτάσεων από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των καλλιτεχνικών προτάσεων παρατείνεται κατά έναν μήνα και ορίζεται στις 30 Ιανουάριου 2023. Οι προτάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στο interbalkanfestival@patt.gov.gr . Το Φεστιβάλ θα απαντήσει σε όλες τις προτάσεις τον Μάρτιο του 2023.

Βασικοί όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

  • Δικαίωμα συμμετοχής στο Φεστιβάλ έχουν όλοι οι καλλιτέχνες, ομάδες, θεσμοί, κολεκτίβες που προέρχονται από τα Βαλκάνια ή δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια ή έχουν μέλη που κατάγονται από τα Βαλκάνια και επιθυμούν να παρουσιάσουν θεατρική παράσταση που αφορά στο Αρχαίο Δράμα.
  • Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ερευνητικό θέατρο πάνω στο Αρχαίο Δράμα, στις νέες σκηνοθετικές και δραματουργικές φόρμες, στο πολυπολιτισμικό στοιχείο και στη συνεργασία Βαλκάνιων καλλιτεχνών με καλλιτέχνες και εκτός Βαλκανίων.
  • Οι προτάσεις που κατατίθενται από την Ελλάδα πρέπει να συνοδεύονται από το κόστος παρουσίασης της παράστασης, το οποίο καλύπτεται από το Φεστιβάλ εφόσον η παράσταση επιλεγεί.
  • Για όλες τις παραστάσεις που γίνονται δεκτές από το εξωτερικό το Φεστιβάλ καλύπτει τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή και την εστίαση έως 12 ατόμων ανά παραγωγή και για 2 ημέρες συνολικά ανά παραγωγή. Για τον λόγο αυτό οι παραστάσεις που κατατίθενται εκτός Ελλάδος πρέπει να συνοδεύονται από το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.
  • Κάθε πρόταση οφείλει να περιλαμβάνει φωτογραφίες, αποσπάσματα κριτικών και οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενες δράσεις-παραστάσεις του δημιουργού ή της ομάδας από την οποία γίνεται η πρόταση.
  • Κάθε δημιουργός ή ομάδα μπορεί να υποβάλει μόνο μια πρόταση στο Φεστιβάλ.

Αναλυτικά, όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής βρίσκονται εδώ.

 

Περιφέρεια Αττικής

Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

 

Region of Attica

Interbalkan Festival of Ancient Drama

 

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Άρης Ασπρούλης

 

Συμβουλευτική Επιτροπή

Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος)

Ιώ Βουλγαράκη

Έλενα Μαυρίδου

Άγις Μαρίνης

Ειρήνη Μουντράκη

Κωνσταντίνος Μπούρας

Περικλής Νεάρχου

Σίσσυ Παπαθανασίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here