Διακήρυξη για τη Φιλία και την Ειρήνη Δήμου Καισαριανής με το Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης

0

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος μετέβη, μαζί με το Δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, στη Σμύρνη, αποδεχόμενοι από κοινού πρόσκληση του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Τουνς Σογιέρ (Tunc Soyer), για να συμμετέχουν σε Συμπόσιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης και η τουρκική Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (APCA), με προμετωπίδα την φράση του Κεμάλ Ατατούρκ «Ειρήνη στην χώρα – Ειρήνη στον κόσμο».

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκε με μια ιστορική στιγμή για δύο από τους τέσσερις πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για να στεγάσουν πρόσφυγες των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Οι τρεις δήμαρχοι, στην ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, υπέγραψαν Διακήρυξη Ειρήνης και Συνεργασίας, με στόχο την αδελφοποίηση των τριών Δήμων και τη δημιουργία αυτοδιοικητικού δικτύου ειρήνης.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, επισκέφθηκε τις δύο κύριες ιδιαίτερες πατρίδες των ιδρυτών της πόλης της Καισαριανής, το Σιβρισάρι και τα Βουρλά, το Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη καθώς και την προκυμαία του άλλοτε μεγαλύτερου εξαγωγικού λιμανιού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με το μεγάλο ελληνικό πληθυσμό.

Οι αφηγήσεις των προγόνων μας μιλούν για ειρηνική συνύπαρξη των λαών στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη, επίκεντρο της εμπορικής και πνευματικής ζωής των Μικρασιατικών Παραλίων, υπήρξε χωνευτήρι των λαών ήδη από τον 19ο αιώνα, παράγοντας έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό με μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, τέχνες, γράμματα και επιστήμες που αργότερα διαπότισαν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Η διπλωματία των πόλεων έρχεται, 100 χρόνια μετά την Καταστροφή, να θεμελιώσει την ειρήνη μεταξύ των λαών, με βασικό όχημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη δομή οργάνωσης πλησιέστερα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ