Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων – Που και πότε ψηφίζουν κατά περιοχές

0

Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων πραγματοποίησε, στις 6 Μαρτίου 2023. την εκλογοαπολογιστική τακτική Γενική Συνέλευση με τα εξής θέματα: Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου – Οικονομικός Απολογισμός – Ισολογισμός – Προϋπολογισμός – Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής – Απαλλαγή του Δ.Σ. – Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.

Η συμμετοχή των μελών ήταν μαζική. Η απόφαση όλων ήταν να συνεχίσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα κλεμμένα, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις χωρίς διακρίσεις και να προστατευθεί το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών από τις μαζικές αυξήσεις που επιβάλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές.

Πριν από την έναρξη εργασιών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη και για τους συναδέλφους που έφυγαν από τη ζωή στο διάστημα από την προηγούμενη Γ.Σ.

Στη ΓΣ προβλήθηκαν τα κυριότερα αιτήματα των συνταξιούχων:

-Κατώτερη σύνταξη τα 650€ από 415€ που είναι σήμερα.
-Καταβολή των πληρωμένων δώρων μας.
-Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
-Άμεση έκδοση των συντάξεων.
-Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στις λαϊκές κατοικίες.
-Δημόσια και δωρεάν υγεία, όπως και φάρμακα, πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
-Άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων από τη σύνταξή μας για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό.

Παράλληλα κλήθηκαν οι συνταξιούχοι να προσέλθουν μαζικά και να ψηφίσουν για Διοικητικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.

Που, πότε και ποιες ώρες ψηφίζουν κατά περιοχές οι συνταξιούχοι

-Νέα Σμύρνη: Δευτέρα 13/3, από 9:00-1 7:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Αγχιάλου 20, τηλ: 210 9311865)
-Καλλιθέα: Τρίτη 14/3, από 9:00-1 7:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Πλάτωνος 31, τηλ: 210 9588868)
-Ηλιούπολη: Τετάρτη 15/3, από 9:00-1 7:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Αρχιμήδους 54, τηλ: 210 9904294)
-Καισαριανή: Πέμπτη 16/3, από 9:00-17:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Ερυθρού Σταυρού 3, τηλ: 210 7252340)
-Νέα Ιωνία: Παρασκευή 1 7/3, από 9:00-1 7:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Αγνώστων Ηρώων 60-62, 2οςΌροφος, τηλ: 210 2776905)
-Ίλιον: Σάββατο 18/3, από 9:00-1 7:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Πολυφήμου 99, τηλ: 210 2690407)
-Περιστέρι: Κυριακή 19/3, από 9:00-17:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Βεάκη 36, 2ος Όροφος, τηλ: 210 5754560)
-Αιγάλεω: Δευτέρα 20/3, από 9:00-1 7:00, στα γραφεία του Παραρτήματος (Κορυτσάς 14, τπλ: 2105911532)
-Αγία Παρασκευή: Τρίτη 21/3, από 9:00-1 7:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής (Λεωφόρος Μεσογείων 415-41 7, τηλ: 697 454 3735 – 693 303 7111
-Κεντρικά: Τετάρτη 22/3 – Πέμπτη 23/3 – Παρασκευή 24/3, από 9:00-1 7:00, στα κεντρικά γραφεία (Σωκράτους 23 στον 4ο όροφο, τηλ: 210 5225965 3212049)

Τι ειπώθηκε στη ΓΣ για το δυστύχημα των Τεμπών

«Η Γενική Εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση γίνεται στον απόηχο του μεγάλου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η Ένωση μας εκφράζει την απέραντη θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων και δίνουμε την υπόσχεση και εμείς από την μεριά μας ότι θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας για συγκοινωνίες ασφαλείς στην υπηρεσία του λαού.

Συνάδελφοι/σες οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους επανειλημμένα προειδοποιούσαν και με εξώδικο τόσο στις 24 Ιανουάριου όσο και στις 7 Φλεβάρη οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προειδοποιούσαν για το δυστύχημα που έρχεται.

Γιατί: Από τους 14 χιλιάδες εργαζομένους πριν μερικά χρόνια έφτασαν να δουλεύουν σήμερα 740 άτομα, πολλοί από τους οποίους ανειδίκευτοι άλλοι με μπλοκάκι και άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι δούλευαν στο κόκκινο εξαντλημένοι προσπαθώντας να καλύψουν βασικές λειτουργίες.

Σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς είναι εύκολο και το ανθρώπινο λάθος.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα αλλά και σύγχρονα συστήματα ασφαλείας όπως τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και πολλά άλλα, τα οποία είναι χρήσιμα για την αποτροπή τέτοιων δυστυχημάτων.

Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που με το κινητό έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε τον μεταφορέα που φέρνει το δέμα, στους σιδηροδρόμους να μην υπάρχει κέντρο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που θα παρακολουθεί τις γραμμές και θα διορθώνει τυχόν ανθρώπινα λάθη.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Οφείλονται κατά τη γνώμη μας στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων για την οποία ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς πριμοδοτώντας τους με 750 εκατομμύρια συν την επιδότηση με 50 εκατομμύρια κάθε χρόνο για τις άγονες γραμμές, θεωρώντας και την γραμμή Αθήνας Θεσσαλονίκης άγονη γραμμή. Την ίδια πολιτική συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση.

Στο ερώτημα γιατί ενώ οι κυβερνώντες και η Ιταλική επιχείρηση γνώριζαν για τις τραγικές ελλείψεις δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα η απάντηση είναι απλή. Τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν χρήματα και δεν ήθελαν να τα αφαιρέσουν από τα κέρδη τους.

Το συμπέρασμα που εμείς έχουμε βγάλει είναι ότι η υγεία και η ζωή των λαϊκών στρωμάτων είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέρονται των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του μεγάλου κεφαλαίου.

Απαιτούμε συγκοινωνίες Δημόσιες – φτηνές και ασφαλείς».

Από το προσκλητήριο του ΔΣ της Ένωσης για να προσέλθουν στις κάλπες οι συνταξιούχοι

“Συνάδελφε Συνταξιούχε απευθυνόμαστε σε σένα που βλέπεις την σύνταξή σου να μειώνεται πάνω από 40%, που σου έκοψαν ίο ΕΚΑΣ, που έχεις 13 χρόνια να πάρεις αύξηση στη σύνταξη, που έχεις αγανακτήσει γιατί σε κοροΐδεψαν όταν σου είπαν ότι θα πάρεις αύξηση και εσύ δεν θα πάρεις τίποτα λόγω «προσωπικής διαφοράς», ενώ εσύ που δεν έχεις προσωπική διαφορά πήρες ψίχουλα πολύ κάτω από το 10% του πληθωρισμού.

Απευθυνόμαστε σε εσένα που ζεις με την αγωνία μήπως αρρωστήσεις εσύ ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σου, σε εσένα που ψάχνεις για μια θέση στο νοσοκομείο και σε γράφουν σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής, που πληρώνεις πανάκριβα τα φάρμακα και δυσκολεύεσαι να τα βρεις.

Απευθυνόμαστε σε εσένα που αγωνιάς για το μέλλον των παιδιών σου που βλέπεις να παλεύουν χωρίς σταματημό για να τα βγάλουν πέρα.

Σε καλούμε με την ψήφο σου να δυναμώσεις το σωματείο μας, ώστε από καλύτερη θέση να παλεύουμε για την κάλυψη των αναγκών μας για αξιοπρεπή ζωή.

Θεωρούμε απαράδεκτο εσύ που σε όλη σου τη ζωή δούλευες, και πλήρωνες χωρίς καθυστέρηση το Ταμείο σου σήμερα να μην έχεις θέρμανση, να στερείσαι το καλό φαγητό, γιατί π ακρίβεια έχει εξανεμίσει την χαμηλή σου σύνταξη και αδυνατείς να καλύψεις τις στοιχειώδεις ανάγκες σου. Να δυσκολεύεσαι να κάνεις ένα δώρο στα παιδιά και στα εγγόνια σου.

Συνάδελφε το Δ.Σ. της Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν και συνεχίζει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποκατάσταση των συντάξεων, για να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, για αυξήσεις που επιτρέπουν στο συνταξιούχο να ζήσει με αξιοπρέπεια. Η Ένωση μας μαζί με την ομοσπονδία μας και τους άλλους συνταξιούχους καταφέραμε να αποτρέψουμε την μείωση των συντάξεων από 20% – 30% για τους συνταξιούχους πριν το νόμο Κατρούγκαλου.

Με τους αγώνες μας αναγκάσαμε τις κυβερνήσεις να δώσουν έστω και αυτές τις μικρές αυξήσεις, τα διάφορα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα στους πιο αδύναμους οικονομικά συνταξιούχους.

Με τους αγώνες μας αποτρέψαμε το κλείσιμο κέντρων υγείας, αγωνιστήκαμε για το άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών στην Δυτική Αττική. Αγωνιστήκαμε για την πρόσληψη νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού, για δημόσια και δωρεάν υγεία και φάρμακα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Αγωνιστήκαμε για την δημιουργία Δημόσιων Δομών για ηλικιωμένους.

Δείξαμε την αλληλεγγύη μας σε συνταξιούχους που είχαν ανάγκη, συμμετείχαμε στον αγώνα για την αποτροπή των πλειστηριασμών, συμμετείχαμε κατά της ακρίβειας για κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και της ειδικής φορολογίας στα καύσιμα, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Τη Γ.Σ. χαιρέτησε και ο Πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός”

Δείτε το βίντεο

Αποσπάσματα από τον απολογισμό δράσης του ΔΣ

Δείτε σε βίντεο όλο τον απολογισμό δράσης

Παναγιώτης Γαλανόπουλος Απολογισμός δράσης Ένωσης συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας

Συναδέλφισσες-οι,

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση γίνεται ύστερα από τρία χρόνια διάστημα που αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στη λειτουργία της ένωσης λόγω της πανδημίας. Η ένωσή μας σε αυτή την τριετία οργάνωσε και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες που έγιναν για τη βελτίωση της ζωής των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων σε πολλές κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ομοσπονδία μας και η ΣΕΑ.

Οι συνταξιούχοι σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις διαδηλώσαμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης η οποία έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Η ακρίβεια εξανεμίζει τις χαμηλές συντάξεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έγιναν βοήθημα και άλλες φτάνουν για μισό μήνα. Πολλοί συνταξιούχοι στερούνται βασικά αγαθά όπως θέρμανση – Φάρμακα – Γιατρούς – σωστή διατροφή και πολλά άλλα.

Στην τελευταία Παναττική συγκέντρωση οι συνταξιούχοι βγάλαμε την αγανάκτηση μας για τα μεγάλα ψέματα που μας έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα μας δώσει αύξηση στην σύνταξη που θα καλύπτει την ακρίβεια, πολλοί συνταξιούχοι που τους πίστεψαν απογοητεύθηκαν γιατί δεν είδαν τίποτα, στον λογαριασμό τους, άλλοι μάταια περίμεναν κάποια αύξηση.

Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που είχαν προσωπική διαφορά δεν πήραν τίποτα. Το 7,75% που έδωσε η Κυβέρνηση δεν είναι αύξηση είναι ψίχουλα πολύ κάτω από το 10 και το 12% του πληθωρισμού. Είναι πολύ κάτω από το μεγάλο κύμα της ακρίβειας που σε κάποια αγαθά ξεπέρασε η αύξηση το 20 και το 30% των τιμών.

Το επίδομα των 250€ που έδωσε η κυβέρνηση είναι ελάχιστο δίνεται εφάπαξ και είναι πολύ μικρό ποσό συγκρινόμενο με την 13^ σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούμε να μας δοθεί η 13υ και η 14*ι σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους γιατί πληρώναμε για αυτές κάθε μήνα στο ταμείο μας και αν δεν πληρώναμε κινδύνευαν τα σπίτια μας με πλειστηριασμό.

Η σημερινή Κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι τα επιδόματα που δίνει έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα οποία θα δώσει αυτή όταν θα έρθει στην Κυβέρνηση. Έλεγε ακόμη ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος δίνει συντάξεις πείνας, θα επαναφέρει το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και πατώντας ένα κουμπί όπως έλεγε ο κύριος Χατζηδάκης θα βγάζει τις συντάξεις.

Εκείνο όμως που έκανε η κυβέρνηση είναι να επεκτείνει τον νόμο Κατρούγκαλου, να νομοθετήσει και άλλους αντιασφαλιστικούς νόμους, να δυσκολέψει περισσότερο την ζωή των συνταξιούχων. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση έκανε τα ίδια με την προηγούμενη.

Αντί για 13^ και 14^ σύνταξη βλέπουμε και πάλι να δίνονται κάποια επιδόματα, έκοψε εντελώς το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφαίρεσε την μια εθνική σύνταξη από τις συντάξεις χηρείας, διατηρεί τον άδικο νόμο Κατρούγκαλου δεν δίνει το 0,5% του ΑΕΠ για συντάξεις όπως αυτό είχε ψηφιστεί στην Βουλή, διατηρεί το 6% των κρατήσεων από την κύρια και επικουρική σύνταξη, για την Υγεία, διατηρεί το 1€ για την εκτέλεση κάθε συνταγής και πολλά άλλα.

Ακόμη αυτά τα ψίχουλα της αύξησης που ήταν να δοθούν αρχές του 2022 δόθηκαν ένα χρόνο αργότερα αρχές του 2023. Όσο για την έκδοση των συντάξεων αυτές καθυστερούν δύο και τρία χρόνια. Χιλιάδες συντάξεις βγαίνουν με πολλά λάθη και άλλες με πολλές παραλείψεις.

Η κυβέρνηση δεν αναπλήρωσε τους εκατοντάδες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που βγήκαν σε σύνταξη, δεν προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της μηχανοργάνωσης. Αντί για υπαλλήλους προσέλαβε κάποια μεγαλοστελέχη με παχυλούς μισθούς και στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ ύστερα και από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Συνάδελφοι-ες,

για το Δ.Σ. της Ένωσης είναι σαφές ότι όλες οι κυβερνήσεις σε βασικά θέματα όπως στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό και στα θέματα Υγείας ακολουθούν την ίδια πολιτική. Η μια Κυβέρνηση νομοθετεί και η άλλη Κυβέρνηση που έρχεται υλοποιεί ότι ψηφίζεται.

Οι συνταξιούχοι με τους αγώνες μας και με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, πολλές από τις οποίες έγιναν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες διεκδικήσαμε: να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στην σύνταξη, να αποκατασταθούν οι μειωμένες συντάξεις από το νόμο Κατρούγκαλου, να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, η κατώτερη εθνική σύνταξη να φτάσει τα 650€ τον μήνα.

Να σας θυμίσουμε ότι οι συνταξιούχοι έχουμε πάνω από 13 χρόνια να πάρουμε αύξηση. Μας έκοψαν πάνω από 40% τις συντάξεις, υπολογίζεται ότι μας έκλεψαν πάνω από 100 δις ευρώ όλα αυτά τα χρόνια. Χρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και αλλού.

Οι Συνταξιούχοι δεν ζητιανεύουμε απαιτούμε τα χρήματά μας αυτά που τόσα χρόνια πληρώναμε στο ταμείο μας, αυτά που δικαιούμαστε πληρώνοντας τόσα χρόνια φορολογία. Είναι δίκαιο οι συνταξιούχοι να διεκδικούμε ένα κομμάτι από τον παραγόμενο κοινωνικό πλούτο ως αξιοπρεπή σύνταξη αφού για την παραγωγή αυτού του πλούτου συμβάλαμε και εμείς δουλεύοντας 35 και 40 χρόνια προσφέροντας στην κοινωνία με πολλούς τρόπους.

Συνάδελφοι-ες, στις κινητοποιήσεις μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με ένταση βάζουμε στην κυβέρνηση το αίτημα να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως: να καταργηθεί ο ΦΠΑ από τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να καταργηθεί η ειδική φορολογία στα καύσιμα και άλλα. Δεν είναι αλήθεια ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος όπως λέει η κυβέρνηση, συνέβαλλε και αυτός.

Εκείνο που κατά την γνώμη μας φταίει είναι η άσκηση πολιτικής που ενισχύει την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Τα λαϊκά στρώματα χρηματοδοτούμε μέσω της ΔΕΗ και των άλλων παροχών τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην ενέργεια με πολλά δις. Απαλλάσσει από την φορολογία τους εφοπλιστές, επιδοτεί με πολλά δις τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τους απαλλάσσει από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι μένουν στο σκοτάδι και στο κρύο γιατί χρωστάνε στην ΔΕΗ γιατί δεν έχουν πετρέλαιο.

Ζητάμε την επανασύνδεση του ρεύματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευπαθείς λαϊκές οικογένειες.

Διεκδικούμε την μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και οι Δήμοι να απαιτήσουν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι τράπεζες αφού με την βοήθεια των κυβερνήσεων επανειλημμένα λήστεψαν τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών πότε με το PSI και πότε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους πούλησαν σε μεγάλα χρηματιστηριακά τρωκτικά τα δάνεια των σπιτιών λαϊκών νοικοκυριών. Τα οποία κάνουν εξώσεις από τα σπίτια σε λαϊκές οικογένειες. Η Ένωσή μας συμμετείχε σε πολλές κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς σπιτιών το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον, «Η στέγη είναι κοινωνικό δικαίωμα τα σπίτια του λαού θα τα σώσει η λαϊκή αλληλεγγύη». Απαιτούμε προστασία της λαϊκής κατοικίας από την πολιτεία, να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις.

Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ