Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τις αγορές ενέργειας και τροφίμων. Οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα, οδηγώντας τον πληθωρισμό των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδα που είχε κανείς να δει τα τελευταία 50 χρόνια. Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, υπάρχει έντονη ανάγκη για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βασικός μοχλός ανόδου αποτελούν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η ευρωζώνη δεν είναι μία δημοσιονομική ένωση.
Συμπληρώνονται πλέον 7 μήνες συνεχούς μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο η πτώση της ζήτησης σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 έφτασε στο -13,78%. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστό μείωσης από την εποχή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τον πρώτο μήνα του 2023 καταναλώθηκαν 4.235 Γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 4.881 τον πρώτο μήνα του 2022.
Σε απόλυτες τιμές, η μεγαλύτερη «βουτιά» καταγράφηκε στο δίκτυο διανομής, με τα νοικοκυριά και τις μικρές- μεσαίες επιχειρήσεις να καταναλώνουν 609 λιγότερες Γιγαβατώρες (-15%). Απώλειες, αλλά σε πολύ μικρά επίπεδα, κατέγραψε και η ζήτηση από τις βιομηχανίες στην υψηλή τάση, οι οποίες κατανάλωσαν 47 λιγότερες Γιγαβατώρες, μειωμένες κατά 7,8%, έναντι του Ιανουαρίου του 2022.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσέδωσε δομικά χαρακτηριστικά στην ενεργειακή κρίση, μια ματιά όμως στις προπολεμικές τιμές δείχνει πως είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 4 μήνες νωρίτερα. (ΚΑΡΤΑ) Ένα μήνα πριν την εισβολή οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2021, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο ηλεκτρικού ρεύματος η μέση τιμή του, πήγε από τα 52 ευρώ τον Ιανουάριο του 2021 στα 227 ευρώ. Ο Δημήτρης Καρδοματέας, τέως γενικός διευθυντής στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ ήταν από τους πρώτους που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το χρηματιστηριακό μοντέλο ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες κρίσης.
Πηγή: ertnews.gr