Ελλάδα-Κύπρος: Θεσμοθετείται Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας-Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη

0

 

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το πρωί της Δευτέρας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αμέσως μετά τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στην συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε διευρυμένες συνομιλίες αλλά και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέα σελίδα συνεργασίας
Αμέσως μετά ανακοινώθηκε επίσης η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με κοινές υπουργικές συσκέψεις, μια πρωτοβουλία που «όφειλε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια», όπως συμφώνησαν και οι δύο πλευρές. Όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες το Ανώτατο Συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας καθορίζει τη νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας.

«Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους», ανέφερε στο ξεκίνημα των κοινών δηλώσεων ο Κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για τους Κύπριους νεκρούς του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μιας μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη χαρακτηρίζοντας «αναγκαία όσο ποτέ ενίσχυση της κοινής συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου» και χαρακτηρίζοντας μεγάλο όραμα την επίλυση του Κυπριακού.

«Μετά από μια μακρά περίοδο επιθετικής συμπεριφοράς από την Τουρκία, βιώνουμε μια πιο θετική συμπεριφορά μετά τους σεισμούς», ανέφερε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας ελπίδα ότι μπορεί αυτή η βελτίωση να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αυτή η πρώτη του επίσκεψη δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας αλλά και ουσιαστικής, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν, ιδίως σε σχέση με την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο ζήτημα των συζητήσεων και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολα τα δεδομένα αλλά έχουμε έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Εξαίρετες οι σχέσεις μας αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσής τους», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ