Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ενίσχυση βιομηχανίας και τουρισμού
Με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στις 21 Μαΐου, επιχειρείται η επίσπευση των διαδικασιών για μία σειρά από επενδυτικά σχέδια τα οποία θεωρούνται ώριμα αρκετά ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Μεταξύ των πρότζεκτ που θεωρούνται σχεδόν έτοιμα για να περάσουν από το Δ.Σ. του Enterprise Greece και αργότερα την αρμόδια διυπουργική επιτροπή βρίσκονται δύο νέες σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της βιομηχανίας, αλλά και δύο τουριστικές, όπως επιβεβαιώνουν ασφαλείς πηγές.
Η πρώτη αφορά τις νέες υποδομές και την επέκταση του νέου εργοστασίου της χαρτοποιίας Intertrade της οικογένειας Ντεληδήμου στα Οινόφυτα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περίπου, και η δεύτερη μία μεγάλη πράσινη επένδυση της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής Holcim άνω των 284 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας. Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές επενδύσεις, η πρώτη αφορά ένα πρωτότυπο πρότζεκτ κυρίως για τον φορέα υλοποίησής του, που δεν είναι κάποιος ιδιωτικός όμιλος αλλά ο Δήμος Πρέβεζας! Πρόκειται για μία σύνθετη τουριστική επένδυση 60 εκατ. ευρώ σε έκταση σχεδόν 200.000 στρεμμάτων! Η τελευταία επένδυση αποτελεί ουσιαστικά τροποποίηση ενός εκ των επενδυτικών σχεδίων των εταιρειών του Αγγελου Μιχαλόπουλου, της 105 ΑΕ, που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων από το 2020 και αφορά τη δόμηση στην παραλία της Κουμπάρας της Ίου.
Οικογένεια Ντεληδήμου (IntertradeHellas): Επέκταση του νέου εργοστασίου
Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τότε που το νέο εργοστάσιο της Intertrade Hellas ΑΒΕΕ στα Οινόφυτα ξεκίνησε τη λειτουργία του και ήδη η οικογένεια Ντεληδήμου (στις φωτογραφίες, από αριστερά ο ιδρυτής Δημήτρης Ντεληδήμος, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Ντεληδήμος και η αντιπρόεδρος Κατερίνα Ντεληδήμου) είναι έτοιμη να ξεκινήσει την επέκτασή του με ένα επενδυτικό πλάνο σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Το νέο συγκρότημα που πλέον θα αρχίσει να σχηματοποιείται, όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της γνωστής χαρτοποιίας που σήμερα έχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά μέσω των brands Softex, Servin και της παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και την ίδια τη χώρα, αφού ουσιαστικά για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια θα μπορεί να είναι αυτάρκης στην παραγωγή πρωτογενούς ρολού χαρτιού. Τα μεγάλα δηλαδή ρολά χαρτιού που στην αγορά ονομάζονται jumbo roll και τα οποία μετά την επεξεργασία τους από τις χαρτοποιίες μετατρέπονται σε χαρτοπετσέτες, ρολά κουζίνας, χαρτιά υγείας, αντίστοιχα προϊόντα χαρτιού επαγγελματικής χρήσης, χαρτομάντιλα και άλλα συναφή προϊόντα.
«Το υπό μελέτη έργο αφορά την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας με την απόκτηση σύγχρονων μηχανημάτων και ειδικότερα την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής πρώτης ύλης (η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση ανακυκλώμενου χαρτιού), υψηλής ποιότητας jumbo rolls (της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού Tissue και με τη χρήση ανακυκλούμενου χαρτιού το οποίο λαμβάνεται σε μεγάλα ρολά jumbo rolls και το οποίο χρησιμοποιείται στη μεταποιητική διαδικασία για την παραγωγή όλων των τελικών προϊόντων χάρτου)», αναφέρει μεταξύ άλλων στον φάκελο του επενδυτικού σχεδίου. Η προτεινόμενη επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας, στη θέση Τσεφλίκι – Περιβόλι, εντός της άτυπης βιομηχανικής ζώνης της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού σε δύο ξεχωριστά ιδιόκτητα και όμορα οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 211.208,26 τ.μ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ο σχετικός φάκελος αναφέρει ότι «ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις σχετικού νόμοτ ως “Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας βάσει άρθρου 2 (§1γ), με προϋπολογισμό ύψους 99,8 εκατ., τονίζοντας τη συμβολή της επένδυσης στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Επίσης, αιτείται να λάβει το κίνητρο της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης του άρθρου 10 (§3α) του σχετικού νόμου».
Να σημειωθεί ότι κάτι που επίσης τονίζεται είναι ότι, «η επένδυση φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη διασφάλιση επάρκειας σε πρώτες ύλες στον κλάδο. Επίσης, θα σημειωθεί τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία, κατά βιώσιμο τρόπο, 51 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας (ΕΜΕ) κατά την περίοδο λειτουργίας».
Πέρασαν μόλις λίγοι μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του νέου εργοστασίου της Intertrade Hellas ΑΒΕΕ στα Οινόφυτα και η οικογένεια Ντεληδήμου είναι έτοιμη να ξεκινήσει την επέκτασή του με ένα επενδυτικό πλάνο σχεδόν 100 εκατ. ευρώ
Η πρώτη φάση της μεγάλης αυτής επένδυσης είχε ξεκινήσει εν μέσω lockdown. Η Intertrade Hellas είχε υποβάλει τότε επενδυτικό σχέδιο 46 εκατ. ευρώ, με το οποίο ουσιαστικά εξαγόρασε και τροποποίησε σε σύγχρονο εργοστάσιο τις παλιές εγκαταστάσεις της Ιριδας Α.Ε. Μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο η επένδυση εκείνη ολοκληρώθηκε και πλέον λειτουργεί, ενώ ξεκινά η δεύτερη φάση της μεγάλης επένδυσης.
Η Intertrade δραστηριοποιείται από το 1992 στην παραγωγή προϊόντων χάρτου διαγράφοντας πολυετή επιτυχημένη πορεία στον κλάδο. Σήμερα διαθέτει τρία εργοστάσια στις Αχαρνές και τη Μεταμόρφωση και ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ενώ παρουσιάζει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε τουλάχιστον 28 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Δημήτρης Χανής (Ομιλος Ηρακλής): Το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου πλήρους απανθρακοποίησης
Μια μεγάλη πράσινη επένδυση άνω των 284 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου τσιμέντου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου θα επιτευχθεί η πλήρης απανθρακοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, προωθεί η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής-Holcim υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Χανή.
Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο με την ονομασία «Project Olympus», το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κοντά στην ένταξή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, αφορά την εισαγωγή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα («CCS»), στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Μηλακίου στην Εύβοια.
Σύμφωνα με τον φάκελο του επενδυτικού σχεδίου που κατατέθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, οι νέες υποδομές θα ενσωματώσουν καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν και από άλλους βιομηχανικούς κλάδους, όπως το Partial Oxyfuel, και είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών και ελληνικών στόχων για καθαρή ενέργεια. Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης, που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης του πολυεθνικού Ομίλου Holcim στις προοπτικές της χώρας μας, προϋπολογίζεται σε 284,5 εκατ. Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την κατασκευή και υλοποίηση του project που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 1.190 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 55 θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής, 771 στους σχετικούς κλάδους και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και 364 μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και παρόχων κεφαλαίου.
Η τσιμεντοβιομηχανία ΗΡΑΚΛΗΣ-HOLCIM υπό τη διοίκηση του κ. Δημήτρη Χανή ετοιμάζει μια μεγάλη πράσινη επένδυση άνω των 284 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου τσιμέντου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου θα επιτευχθεί η πλήρης απανθρακοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας
Σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων λόγω του όγκου των εργασιών. Η δεύτερη φάση αφορά τη λειτουργία των νέων υποδομών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες θέσεις εργασίας θα αφορούν σε εξειδικευμένες θέσεις ειδικών επιστημόνων και θα είναι κατ’ ελάχιστον είκοσι (20).
Ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής (άρθρο 8 παρ. 2α του ν.4864/2021), της ταχείας αδειοδότησης (άρθρο 9 του ν.4864/2021) και των κινήτρων ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων (άρθρο 10 του ν.4864/2021).
Νίκος Γεωργάκος (δήμαρχος Πρέβεζας): Μία μεγάλη δημοτική τουριστική επένδυση
Θα είναι η πρώτη στρατηγική επένδυση από κάποια αυτοδιοικητική ή δημόσια αρχή. Το επενδυτικό σχέδιο που έχει καταθέσει ο Δήμος Πρέβεζας για τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού τουριστικού συμπλέγματος φαίνεται πως θα είναι μεταξύ των επόμενων εντάξεων λόγω της πληρότητας του φακέλου και της ωριμότητας που φαίνεται να υπάρχει για το έργο.
Το σχέδιο, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, αφορά μία σύνθετη τουριστική επένδυση «αειφορικού χαρακτήρα», όπως χαρακτηρίζεται στον φάκελο, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 198.649 στρεμμάτων στη θέση Πόρος – Διαβάτη. Η επένδυση θα περιλαμβάνει:
Η συνολική δόμηση θα είναι 20.410 τ.μ. κύριων χώρων και 5.000 τ.μ. υπόγειων βοηθητικών χώρων και ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1 χαμηλότερος κατά 50% από τον προβλεπόμενο για την περιοχή (0,2).
Ένα εντυπωσιακό τουριστικό σύμπλεγμα σε έκταση 198.649 στρεμμάτων έχει σχεδιάσει ο Δήμος Πρέβεζας. Το σχέδιο που κατέθεσε ο δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, αφορά μία σύνθετη τουριστική επένδυση «αειφορικού χαρακτήρα», όπως χαρακτηρίζεται στον φάκελο, που θα αναπτυχθεί στη θέση Πόρος – Διαβάτη
«Η επένδυση αφορά ολοκληρωμένο σχεδιασμό οργανωμένου υποδοχέα υψηλών προδιαγραφών αισθητικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός αναδυόμενου προορισμού-πρότυπο. Επιπλέον, η επένδυση σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικότερα οικολογικά, πολιτιστικά, γεωμορφολογικά, τοπολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής σε εναρμόνιση με το χωροταξικό – πολεοδομικό – αναπτυξιακό πλαίσιο, και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία», αναφέρεται στον φάκελο του επενδυτικού σχεδίου.
Άγγελος Μιχαλόπουλος: Ελιγμός για να ξεμπλοκάρει η επένδυση
Στους φακέλους που φαίνεται ότι θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω της ωριμότητάς τους, συμπεριλαμβάνεται και αυτός της εταιρείας 105 ΑΕ, συμφερόντων του πρώην trader της Wall Street Άγγελου Μιχαλόπουλου, του ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια μέσω διαφόρων εταιρικών οντοτήτων έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο επενδυτή στο νησί της Ίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση του αρχικού επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην τοποθεσία Κουμπάρα – Διακοφτό, που είχε ενταχθεί το 2020 στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και είχε προκαλέσει αντιδράσεις για το μέγεθος και τις παρεμβάσεις που απαιτούσε. Μία τροποποίηση αναγκαία στο πλαίσιο ελιγμού μετά το stop που επέβαλε η απόφαση του ΣτΕ έπειτα από την προσφυγή της οργάνωσης Save Ios, επειδή «δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή, ούτε μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού».
Η τροποποίηση αφορά, συγκεκριμένα, τη μείωση της δομούμενης επιφανείας από 23.802 τ.μ. σε περίπου 13.883 τ.μ., καθώς και του εξυπηρετούμενου πληθυσμού από 652 σε 270 άτομα. Tο προτεινόμενο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο αφορά την ανέγερση ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης με τη χρήση του χωρικού εργαλείου ΕΣΧΑΣΕ και περιλαμβάνει την ίδρυση πεντάστερου ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου ανέφερε πως τα σχέδια χρήσεων γης πρέπει να είναι συμβατά με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος στην περίπτωση της Ίου είναι το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΠΠΝΑ). «Η συγκεκριμένη αξιοποίηση της περιοχής του έργου γίνεται κατά παράλειψη του προβλεπόμενου στο Περιφερειακό Πλαίσιο σταδίου χωρικού σχεδιασμού κατωτέρου επιπέδου», αναγράφει η απόφαση. Το επίμαχο έργο αφορά έναν κυκλαδίτικο οικισμό με τα χαρακτηριστικά ενός «νιώτικου χωριού».
Συνολικά, πάντως, ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει τρία επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία και είχαν ενταχθεί από το 2020 στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.