Ελ Σαλβαδόρ:Ο Ν. Μπουκέλε ανακοίνωσε πως επανεξελέγη πρόεδρος με «πάνω από το 85% των ψήφων»

0

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε διαβεβαίωσε πως εξασφάλισε στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή δεύτερη θητεία στην προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας «πάνω από 85% των ψήφων», καθώς φαίνεται πως οι Σαλβαδοριανοί τον επιβράβευσαν για τον ανελέητο «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών που ως πριν από σχεδόν δυο χρόνια τρομοκρατούσαν τους πολίτες.

Ο πρόεδρος, 42 ετών, στην εξουσία από το 2019, τόνισε ακόμη πως η παράταξή του, το κόμμα Νέες Ιδέες, εξασφαλίζει «τουλάχιστον τις 58 από τις 60» έδρες του κοινοβουλίου. Πρόκειται για αποτελέσματα «ρεκόρ στη δημοκρατική ιστορία του κόσμου ολόκληρου», όπως τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Το ινστιτούτο CID Gallup, δημοσκόπηση εξόδου του οποίου έφερε νωρίτερα τον κ. Μπουκέλε να επικρατεί με το 87% των ψήφων, τόνισε και αυτό πως πρόκειται για νίκη με εύρος διαφοράς «που δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε εκλογές».

Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό στο Σαν Σαλβαδόρ όταν επιβεβαιώθηκε η νίκη του προέδρου, ο οποίος έδωσε ραντεβού στους υποστηρικτές του μπροστά στο εθνικό παλάτι, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Η Λορένα Εσκομπάρ, 38χρονη νοσοκόμα που τον περίμενε μαζί με την οικογένειά της εκεί, είπε πως «αισθανόμαστε παραπάνω από ευτυχείς για αυτή τη νίκη, θα έχουμε τον Μπουκέλε για άλλα πέντε χρόνια».

Ο κ. Μπουκέλε εξέφρασε ικανοποίηση επειδή νίκησε τον «καρκίνο» των συμμοριών μεν, αλλά πρόσθεσε πως πρόθεσή του είναι να διατηρήσει σε ισχύ την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», που επέβαλε το 2022, αφού ψήφισε, όλο χαμόγελα, με λευκό καπελάκι, τζιν και μπλε πόλο, έχοντας πλάι του τη σύζυγό του.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης, αναπτύχθηκε ο στρατός στους δρόμους της μικρότερης χώρας της κεντρικής Αμερικής και 75.000 φερόμενοι ως εγκληματίες οδηγήθηκαν πίσω από τα σίδερα. Περίπου 7.000, που αποδείχθηκε ότι είχαν συλληφθεί άδικα, αποφυλακίστηκαν.

Οι δολοφονίες που αποδίδονται στις μάρας, τις συμμορίες των κακοποιών, μειώθηκαν θεαματικά, από τις 800 και πλέον το 2019, τη χρονιά που εξελέγη ο κ. Μπουκέλε, στις 57 πέρυσι, κατά τη ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ