Ενημέρωση για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

0

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στις τοπικές κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του δήμου Ρήγα Φεραίου παραχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας ανέφερε πως από την «από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως σήμερα 03/06/24, συνολικά έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, εκατό κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24».

Ο κ. Κουρέτας περιγράφοντας αναλυτικά το φαινόμενο αλλά και τα κρούσματα είπε πως εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων δυο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε τις δειγματοληψίες του νερού που πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές τονίζοντας πως «το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης είπε, πως σήμερα Δευτέρα, έχουν ληφθεί νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου».

Αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, ο κ. Κουρέτας σημείωσε, πως «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή».

Συγκεκριμένα, είπε πως «εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ