ΕΝΦΙΑ: Περιορισμένες διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες – “Μαζεύει” τις προσδοκίες το Υπ. Οικονομικών

0

Να κατεβάσουν τον “πήχη” των προσδοκιών για γενικευμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ένεκα πιθανών αλλαγών στις τιμές ζώνης των ακινήτων, επιχειρούν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η νομοθετική πρόταση για άνοιγμα της δυνατότητας αναθεώρησης ορισμένων αντικειμενικών αξιών στη βάση εισηγήσεων από τους οικείους Δήμους.

Έτσι, με βάση πληροφορίες, οι μειωμένες τιμές που ενδεχομένως να οριστούν, δεν θα έχουν όμως αναδρομική ισχύ, δηλαδή δε θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε ήδη, αλλά τους φόρους από το 2023 και μετά.

Επίσης, επισημαίνεται με νόημα, ότι πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία που παρέχεται στους Δήμους, καθώς και στην προηγούμενη φάση επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, ζητήθηκε η γνώμη των δημοτικών αρχών, αλλά λίγες ανταποκρίθηκαν. Όπως αναφέρεται από τους 332 δήμους της χώρας, οι 300 δεν υπέβαλαν σχετικά υπομνήματα με τις απόψεις τους κατά την αρχική διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Κι αυτό, όπως αναφέρεται, παρά το ότι είχαν προσκληθεί εγγράφως, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τώρα, παρέχεται, μετά και τις διαμαρτυρίες, (εκ των υστέρων όπως αναφέρουν πηγές του Υπ. Οικονομικών), πολλών δήμων παρέχεται μια νέα δυνατότητα τεκμηρίωσης ενστάσεων. Συγκεκριμένα, από 1/12/2022 έως 31/12/2022 όσοι δήμοι ενδιαφέρονται μπορούν με σχετική τεκμηρίωση να εκφράσουν ενστάσεις για τις τιμές ζώνης που όρισε το Υπουργείο Οικονομικών και ισχύουν από την 1/1/2022. πάντα για τις ζώνες που εμπίπτουν στα όρια των περιοχών ευθύνης τους.

Σημειώνεται ότι με βάση εκτιμήσεις, ενστάσεις αναμένονται από πολλές νησιωτικές περιοχές, όπως π.χ. η Αστυπάλαια, η Κως και η Κεφαλονιά, όπου οι τιμές ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά και από δήμους όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Χερσόνησος στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και του Ναυπλίου. Πρόθεση για κατάθεση ενστάσεων υπάρχει κι από δήμους της Αττικής όπου κατοικούν “λαϊκά” κοινωνικά στρώματα και οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω π.χ. της έλευσης του μετρό κτλ, αλλά χωρίς αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Σε πολλά μάλιστα από αυτά τα σημεία οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και γι’ αυτό ανέβηκαν, αλλά με το “κούρεμα” του ΕΝΦΙΑ και τις σχετικές προσαρμογές υπήρξε “ουδετεροποίηση” των πιθανών επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές με “λαϊκή” κατοικία αποστερεί από δικαιούχους σειρά επιδομάτων ένεκα κριτηρίων περιουσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ