Επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες – Αναπτύσσεται ραγδαία ο κλάδος

0

Όπως έχουν δείξει με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο για επισκευές, ανακαινίσεις και συντήρηση άγγιξαν τα 620 εκατ. ευρώ, ποσό που φτάνει το 7% του συνολικού τζίρου (8,6 δισ. ο τζίρος που καταγράφηκε το 2022). Το 2021 το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 830 εκατ., ενώ το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το ύψος των επενδύσεων πλησίασε το ένα δισεκατομμύριο.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον τουριστικό χώρο βλέπουν συνέχεια στην ανοδική πορεία που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι τουριστικές επιδόσεις και αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για τους ελληνικούς προορισμούς. Αυτό αποδεικνύουν εξάλλου τα αλλεπάλληλα deals στην ξενοδοχειακή αγορά, η είσοδος νέων μεγάλων παιχτών και η επέκταση της παρουσίας άλλων που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Τα μεγάλα ονόματα που επενδύουν στο ελληνικό τουριστικό brand name

Ο όμιλος Mitsis Hotels ακολουθεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 250 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναβάθμιση των ξενοδοχείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος έχει αναλάβει και το “project Afandou” στη Ρόδο, ενώ έχει λάβει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την ανέγερση και ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο, με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5*.

Στην Κρήτη όμιλος έχει εξαγοράσει δύο ξενοδοχεία του ομίλου Aldemar στη Χερσόνησο, ενώ στη Χαλκιδική προχώρησε σε 20-ετή συμφωνία διαχείρισης πεντάστερης boutique ξενοδοχείου με την εταιρεία Happy Holidays Α.Ε., με ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας της μονάδας το 2025. Στις τελευταίες μεγάλες επενδυτικές κινήσεις περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του Μεγάρου Σλήμαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1 και η μετατροπή του σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων.

Στις αρχές του 2025 αναμένεται να ανοίξει ξανά το νέο Hilton. Οι εργασίες για την ανακαίνιση του ακινήτου, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2022, βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και σε πλήρη εξέλιξη από την Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε. και ο όμιλος Olayan. Τα 50 διαμερίσματα που θα αναπτυχθούν στους τέσσερις τελευταίους ορόφους του έχουν πουληθεί και η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έφτασε τις 24.000 ευρώ. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια. Το πρώην Hilton, θα στεγάσει το πεντάστερο ξενοδοχείο Conrad, τις κατοικίες υπό τα brands του ομίλου “Conrad Residences” και “Waldorf Astoria Residences”, ενώ επίσης θα δημιουργηθούν θεματικοί εμπορικοί χώροι, χώροι ψυχαγωγίας και ευεξίας.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νέα υποπολυτελής επένδυσης της ΤΕΜΕΣ στην Costa Navarino στη Μεσσηνία, που σηματοδότησε παράλληλα την έλευση στη χώρα της Mandarin Oriental.  Το νέο παραθαλάσσιο resort Mandarin Oriental, Costa Navarino περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, σπα με πισίνα 25μ. που εκτείνεται σε ανοικτό και κλειστό χώρο, πέντε εστιατόρια και μπαρ όπως και beach club.

Επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε κατά την τελευταία εξαετία ο όμιλος διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων ZEUS International Hotels & Resorts, προσθέτοντας νέα assets στο χαρτοφυλάκιό της και παράλληλα υλοποιώντας ευρύ πρόγραμμα ανακαινίσεων σε όλες τις μονάδες. Τα τελευταία πρότζεκτς αφορούν το Ajul Luxury Hotel & Spa Resort στη Χαλκιδική και το πλήρως ανακαινισμένο Wyndham Grand Crete Mirabello Βay.

Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια ο όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain που ήδη αριθμεί 95 ξενοδοχεία, με περισσότερα από επτά χιλιάδες δωμάτια σε 39 προορισμούς σε όλη τη χώρα, εκτιμά πως θα μπορέσει να διπλασιάσει το αριθμό των δωματίων και σε ορίζοντα πενταετίας να φτάσει στον τελικό στόχο, που είναι να ξεπεράσει τις είκοσι χιλιάδες δωμάτια και το ενάμιση εκατομμύρια μοναδικούς φιλοξενούμενους.

Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που τρέχουν είναι το project Εlounda Hills της Mirum Hellas στην Κρήτη συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.  Tο εκτιμώμενο κόστος της συνολικής επένδυσης (μαζί με τις επανεπενδύσεις) ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα καταλάβει συνολική έκταση 56 εκταρίων, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται το 2027, ενώ έως το καλοκαίρι του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος.

H αμερικανικός όμιλος Hines, που το 2021 εξαγόρασε πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, επενδύοντας περίπου 150 εκατ. ευρώ, (το 5άστερο Apollonia Beach Resort & Spa και το 4άστερο Santa Marina Beach Resort στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, καθώς και το 5άστερο Sitia Beach City Resort & Spa στη Σητεία), και τα δύο ξενοδοχεία Coral και Hermes του ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (το Coral έχει ήδη μεταμορφωθεί σε πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο με το όνομα NIKO Seaside Resort, και άνοιξε πέρσι το Μάιο), προχωρά στην ολική ανακαίνιση του Hermes που θα λειτουργήσει ως Intercontinental Resort Crete.

Μόλις πριν λίγες ημέρες άνοιξε το Pnoé Breathing Life της MK Hotel Collection της Μαρίτας Καράτζη, λίγο έξω από το Ηράκλειο, που θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Βρίσκεται στην περιοχή της Αμνισσός, πίσω από το παλιό Ξενία και στη θέση του προϋπήρχε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο για χρόνια ξενοδοχείο. Έπειτα από ριζική ανακαίνιση, το Pnoé Breathing Life διαθέτει 60 σουίτες, όλες με τη δική τους ιδιωτική πισίν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ