Προ των πυλών είναι το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης αφορά 380.000 νοικοκυριά, ενώ για την υποβολή της αίτησης δε θα υπάρχουν προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.
Περι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα προκειμένου να ξεκινήσει να δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων, οι οποίες θα υποβάλλονται με διαπιστευτήρια Taxisnet/gov.gr.
Παράλληλα, για την υποβολή της αίτησης δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.
Ωστόσο, η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται με ειδική μοριοδότηση, με συγκεκριμένες κατηγορίες να έχουν προτεραιότητα.
Προτεραιότητα
Οι κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα στην επιλογή των δικαιούχων για το πρόγραμμα της αντικατάστασης συσκευών είναι οι εξής:
νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
πολύτεκνες οικογένειες
μονογονεϊκές οικογένειες
ΑμεΑ
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών αφορά 380.000 νοικοκυριά και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η μέση επιδότηση θα κυμανθεί ανάμεσα στα 300 με 400 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως με τις νέες συσκευές μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση έως και κατά 300 ευρώ ετησίως στο ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι συσκευές που θα μπορούν να αποσυρθούν είναι τα κλιματιστικά και τα ψυγεία, καθώς και πως πρέπει να είναι λειτουργικά (δεν θα γίνονται δεκτές χαλασμένες συσκευές).
Με την απόσυρση της συσκευής ο δικαιούχος θα κερδίζει επιδότηση από 30% έως και 50% για την αγορά νέας συσκευής.
Μιλώντας πριν λίγες ημέρες για τους δικαιούχους και τη διαδικασία, ο κ. Σκρέκας είπε πως θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου και τόνισε πως ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 150 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.
Η διαδικασία
Πώς, όμως, θα λειτουργεί; Τις επόμενες ημέρες, και ηλεκτρονικά, θα μπορούν οι πολίτες να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.
Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά.
Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.
Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.
Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.
Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.
Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.
Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 kWh το χρόνο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 kWh το χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.
Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
Από την εξοικονόμηση αυτή υπολογίζεται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ το χρόνο.
Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh το χρόνο.
Όπως έχει τονίσει το ΥΠΕΝ, η χώρα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.
Στο ίδιο πλαίσιο, το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ποιες, όμως, συσκευές… καίνε; Σόμπα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και ψυγείο είναι μόνο μερικές από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη.
Ενδεικτικά, το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που καίει επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα, τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ καίνε σχεδόν το 30% του ρεύματος.
Το «πάγωμα» και η ανακοίνωση Μητσοτάκη
Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί πως θα ξεκινούσε μέσα στον Απρίλιο και πριν το Πάσχα 2022 είχε διαρρεύσει πως θα άνοιγε η πλατφόρμα για αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που ανέμεναν χιλιάδες πολίτες, προκειμένου να καταφέρουν να αντικαταστήσουν παλαιότερες συσκευές τους.
Ωστόσο, για αρκετό καιρό, φαινόταν να έχει «παγώσει» όλη η διαδικασία του προγράμματος, καθώς ξαφνικά επικρατούσε σιωπή γύρω από το όλο ζήτημα, ενώ οι αιτήσεις φυσικά δεν είχαν ξεκινήσει. Μέσα στο Μάιο όμως και δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε η απάντηση, πως το πρόγραμμα ξεκινάει στις αρχές του καλοκαιριού και πλέον μετράμε μέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέχρι το άνοιγμα της πλατφόρμας.
Οι κατηγορίες συσκευών που επιδοτούνται είναι: Ψυγεία, Καταψύκτες, Κλιματιστικά.
Κόφτης
Ανάλογα με το εισόδημα θα υπάρχει και ανάλογη επιδότηση.
Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια στα οποία θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 200.000 οι αιτήσεις, θα υπάρχουν και συσκευές που δεν θα γίνονται δεκτές.
«Θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς taxisnet ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του, είτε μέσα από τον λογιστή, είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται κατάταξη των ενδιαφερομένων που θα κάνουν αίτηση. Ο στόχος του υπουργείου είναι 200.000 νοικοκυριά, αν όμως γίνουν 300.000 αιτήσεις, τότε θα ισχύουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Θα οριστούν επιλαχόντες και εφόσον βρεθούν τα χρήματα και αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, τότε θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέχρι και τρεις παλιές συσκευές τους με καινούργιες».
Χρήσιμες πληροφορίες
Μία βασική επισήμανση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι όσοι σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», πρέπει να ξέρουν πως δεν θα πάρουν ποτέ χρήματα στο χέρι.
Η επιδότηση θα φανεί απευθείας ως έκπτωση επί της αξίας του νέου προϊόντος το οποίο θα αγοράσουν.
Επίσης, άλλη μία λεπτομέρεια που είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους ενδιαφερόμενους είναι πως η αίτηση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και απευθείας στο κατάστημα από το οποίο ενδιαφέρονται να αγοράσουν νέα συσκευή, καθώς δεν είναι όλοι οι πολίτες εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και το υπουργείο δεν θέλει να μείνει κανένας εκτός της διαδικασίας των αιτήσεων.
Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχημένα η διαδικασία της αίτησης και λάβει ο ενδιαφερόμενος την πολυπόθητη έγκριση θα οριστεί ραντεβού με τεχνικό, ο οποίος θα μεταβεί την συγκεκριμένη μέρα και ώρα στον χώρο που βρίσκεται η συσκευή η οποία πρόκειται να αντικατασταθεί προκειμένου να ελέγξει την λειτουργία της και να δώσει το «πράσινο φως» για την απόσυρσή της και την αντικατάστασή της με μία καινούρια και φιλικότερη προς το περιβάλλον.