Μεγάλες αλλαγές έρχονται με την επιστροφή του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβρη. Οι σχετικές ανακοινώσεις για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου θα γίνουν το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ο Δακτύλιος είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στις 25 Οκτωβρίου,  ενώ το 2019 είχε τεθεί σε ισχύ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι αλλαγές που έρχονται

Το επιτελείο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχαν εντοπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο και δημιουργήθηκε πολύ νωρίς, όμως η μείωση της κίνησης αλλά και ο κορωνοϊός αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της διόρθωσης των δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Δακτύλιος που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούλιο του 2023 θα έχει σημαντικές αλλαγές κυρίως για τους ιδιοκτήτες οχημάτων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των μέσων εκπομπών CO2 στα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά πολύ οι τιμές τους.

 

Πρόσβαση

Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει την ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων με εκπομπές έως και 145 γρ./CO2 το χιλιόμετρο σε περίπτωση που η πρώτη άδεια κυκλοφορίας του έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Με αυτό τον τρόπο θα διορθωθεί ένα σημαντικό λάθος που είχε γίνει, καθώς οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως και τον Δεκέμβριο του 2020 κινούνταν ελεύθερα στον Δακτύλιο και τα ίδια ακριβώς οχήματα που οι άδειες κυκλοφορίας τους είχαν εκδοθεί λίγες ημέρες αργότερα κινούνταν στον Δακτύλιο υπό το καθεστώς των μονών – ζυγών.

 

Νέος δακτύλιος

Μάλιστα, στο νέο Δακτύλιο θα εισέρχονται όλα τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου ή σταθμισμένης συνδυασμένου κύκλου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ή του αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα διπλού καυσίμου-Bi-fuel, σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP).

Όλα τα παλαιότερα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 και εφόσον εκπέμπουν κάτω από 120 γρ./CO2 το χιλιόμετρο θα κινούνται καθημερινά ελεύθερα στον Δακτύλιο! Επίσης ελεύθερα θα κινούνται και τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής.

Υπό το καθεστώς των μονών–ζυγών θα κινούνται όλα τα υπόλοιπα οχήματα που εκπέμπουν πάνω από 120 γρ./CO2 ανά χιλιόμετρο ενώ σε κανένα όχημα δεν θα επιβάλλεται καθολική απαγόρευση της κίνησης στο κέντρο.

 

Μόνιμοι κάτοικοι

Κανονικά θα κυκλοφορούν, για την είσοδο και έξοδό τους και τα αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής, που περικλείονται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο).

Ελεύθερα θα κινούνται τα ταξί, ενώ αντίθετα θα ισχύσει και στη νέα ΚΥΑ για τον Δακτύλιο δραστική περικοπή των εξαιρέσεων συνολικά κατά 50% και πρώτα από όλα για τους βουλευτές και τα κόμματα.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

 

Ελεύθερη κυκλοφορία

Ελεύθερα κινούνται:

Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km.

Όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.

Ωράριο

Το ωράριο του Δακτυλίου διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα έως Πέμπτη: 7 π.μ.  έως τις 8μμ

Παρασκευή:  7 π.μ.  έως τις 3μμ

 

Δρόμοι

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

«Λ. Αλεξάνδρας

– Ζαχάρωφ

– Λ. Μεσογείων

– Φειδιππίδου

– Μιχαλακοπούλου

– Σπύρου Μερκούρη

– Βρυάξιδος

– Υμηττού

– Ηλ. Ηλιού

– Ανδρ. Φραντζή

– Λ. Ανδρ. Συγγρού

– Χαμοστέρνας

– Πειραιώς

– Ιερά Οδός

– Λ. Κωνσταντινουπόλεως

– Αχιλλέως

– Πλατεία Καραϊσκάκη

– Καρόλου

– Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

 

Πως εκδίδετε σήμα

Μέσω του gov.gr μπορούν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να εκδώσουν το ειδικό σήμα για να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο με την προϋπόθεση ότι το όχημά τους ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

Ηλεκτρικό

Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου

Υβριδικό

Κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2.

Κωδικούς TAXISnet

Αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

 

Κάρτα μόνιμου κατοίκου

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν οι ενδιαφερόμενοι για να βγάλουν κάρτα μόνιμου κατοίκου είναι τα εξής:

Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).

Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (απλό αντίγραφο).

Για την απόδειξη της κατοικίας, κατατίθενται:

Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους (εκτύπωση από τη σελίδα του TAXIS)

Λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ Ή ΕΥΔΑΠ) ή κινητής τηλεφωνίας (απλά αντίγραφα).

Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού (απλό αντίγραφο).

Διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here