-
Έκτακτο βοήθημα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
-
Σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων
-
Προγραμματισμός να δοθεί πριν από το Πάσχα.
Παραμονές του Πάσχα θα καταβληθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες η «επιταγή ακρίβειας». Πρόκειται για έκτακτο βοήθημα για περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες, το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο να ανακουφίσει έστω και προσωρινά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είναι «θύματα» των ανατιμήσεων.
Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από τον Πρωθυπουργό και η σχετική τροπολογία και αυτή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα. Θα κινείται στη λογική του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα, που σημαίνει δηλαδή ότι θα προβλέπει καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ, καθώς και «διπλό» Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους περίπου 250.000 δικαιούχους, με τα σχετικά ποσά να φτάνουν έως και τα 900 ευρώ.
Παράλληλα, «κλείδωσε» η καταβολή του έκτακτου οικογενειακού επιδόματος, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των αυξήσεων στα καύσιμα.
Δικαιούχοι
Σε ο,τι αφορά τις ομάδες του πληθυσμού που είναι δικαιούχοι για τη συγκεκριμένη έκτακτη κρατική ενίσχυση αυτές είναι οι εξής
▪ Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Βασικό κριτήριο για τη χορήγηση των 250 ευρώ είναι το ατομικό εισόδημα των 7.200 ευρώ. Το οικογενειακό εισόδημα των 14.400 ευρώ λειτουργεί ως πρόσθετος «κόφτης» στις περιπτώσεις που η οικογένεια αριθμεί δύο συνταξιούχους. Εκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και τα φτωχά νοικοκυριά – δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το ποσό που θα πάρουν ως έκτακτη ενίσχυση θα είναι ίσο με αυτό που ήδη λαμβάνουν.
Τα ποσά
Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
▪ 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
▪ 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό).
▪ 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δύο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ανώτατο όριο
Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Ωφελούμενες ομάδες θεωρούνται οι παρακάτω:
α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό. Ολα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.
Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:
1) Φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
2) Τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
γ. Αστεγοι. Τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση υπνωτηρίων που λειτουργούν στους δήμους, δύνανται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ως 1.200 ευρώ το εξάμηνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν ως και 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.
Οικογενειακό επίδομα
Παράλληλα, «κλείδωσε» η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος.
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τοποθετήθηκε σχετικά με το έκτακτο βοήθημα που πρόκειται να δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά.
«Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εργασίας κάνουμε μία άσκηση πόσο μπορούμε να διευρύνουμε τους δικαιούχους του επιδόματος, δηλαδή, ποια είναι τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερες ανάγκες, έτσι ώστε στοχευμένα να πάμε σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, και να είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Γι αυτό είναι μία έξυπνη άσκηση, έτσι ώστε να μην δοθούν οριζόντια χρήματα, άλλα στοχευμένα που θα βοηθήσουν αυτές τις δυσκολίες και να μειωθεί λίγο το βάρος στις ευάλωτες οικογένειες», ανέφερε αρχικά μιλώντας στο Mega.
«Τα άτομα με αναπηρία που έχουν αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, για παράδειγμα, και είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε», πρόσθεσε.
Επίδομα παιδιού
«Όσο αφορά στο Α21, που είναι το επίδομα παιδιού, είναι το μεγαλύτερο επίδομα που έχουμε στη χώρα. Είναι 1,1 δις τον χρόνο και δίνεται σε 800.000 νοικοκυριά, πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά λαμβάνουν στη χώρα μας το επίδομα, τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 34.000 ευρώ, είναι ένα επίδομα που καλύπτει και το πρώτο παιδί και το δεύτερο παιδί και διπλασιάζεται στο τρίτο παιδί και πάνω, και τη μονογονεϊκή οικογένεια. Όταν δημιουργηθεί ο πολυπόθητος δημοσιονομικός χρόνος θα τεθούν σε προτεραιότητα οι μονογονεϊκές οικογένειες. Την τελευταία εργάσιμη του μήνα θα καταβληθεί το οικογενειακό επίδομα», υπογράμμισε στις δηλώσεις της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Τα νέα μέτρα στήριξης
Το νέο πακέτο στήριξης των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν νοικοκυριά με εισόδημα ως 30.000 ευρώ, δηλαδή 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.
Παράλληλα, εξήγησε, πως οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας. «Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».
«Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα» συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε, δε, πως τα εν λόγω μέτρα «θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο».
Τέλος, τόνισε πως η εφαρμογή των μέτρων «θα είναι απλή και θα εξηγηθεί αύριο αναλυτικά από τους αρμόδιους υπουργούς».
«Στο μέτρο της πραγματικότητας»
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον.
Περιλαμβάνουν, δηλαδή, αυτά που αποκαλώ ‘μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας’. Γιατί η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της».
Αναπτυξιακή πορεία
«Ακούω, βέβαια, από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» εξήγησε σε άλλο σημείο και συνέχισε.
«Όμως, δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας».
«Καθώς, λοιπόν, οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω» τόνισε και κατέληξε πως: «Η υπόσχεσή μου να βρίσκομαι πάντα δίπλα στον πολίτη ισχύει όσο ποτέ, χωρίς να κρύβω τα εμπόδια. Δίνοντας, όμως, και κατευθύνσεις για να τα ξεπεράσουμε, όπως το κάναμε πολλές φορές. Από το μεταναστευτικό και τις εθνικές προκλήσεις, μέχρι τη μάχη της υγείας και την οικονομική ανάταξη».