Εργασία την Κυριακή: Τι αλλάζει το 2024 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας

0

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που εργάζονται την Κυριακή ως 6η ημέρα εργασίας σύμφωνα με τον νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται την Κυριακή όλο και αυξάνεται. Βάση νόμου, οι εργαζόμενοι που εργάζονται την Κυριακή ως 6η ημέρα εργασίας αμείβεται με προσάυξηση 75% επί του εκάστοτε καθορισμένου νόμιμου ημερομισθίου ή ωρομισθίου και ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σε ενημερωτικό κανάλι: «Τις Κυριακές μπορούν να δουλεύουν μόνο αυτές οι επιχειρήσεις που έχουμε προβλέψει ότι δικαιούνται να δουλεύουν. Κάποιες επιχειρήσεις από τη φύση τους δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή. Πρώτα από όλα ένα εστιατόριο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Υπάρχουν βιομηχανίες που δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή, είναι 7ημερης λειτουργίας. Αν σταματήσουν θα έχουμε ζημιά».

Τι νέο αναμένεται για την εργασία τις Κυριακές του 2024

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος προέβη στην προσθήκη μιας, ακόμα, σειράς εξαιρέσεων για την δυνατότητα 6ήμερης απασχόλησης. Αναλυτικά:

  • Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρώματα και τεχνικοί αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικά κέντρα προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα.
  • Βιομηχανία τροφίμων.
  • Εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγή αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους.
  • Οργάνωση συνεδρίων.
  • Καλλιέργεια θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου.
  • Όσον αφορά τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή καθίσταται δυνατή χωρίς υποχρέωση τήρησης άλλων διατυπώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ