Ζωή Ράπτη: Διεθνής νομιμότητα και τουρκικές προκλήσεις

0

Άρθρο της Ζωής Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας, στα Αθηναϊκά Νέα.

Η πολιτική πριν και πάνω απ’ όλα, είναι ιδέες και πράξεις, που έχουν ως επίκεντρό τους την εξυπηρέτηση των πνευματικών και υλικών αναγκών του πολίτη και την υπεράσπιση του έθνους και του κράτους από εσωτερικές δοκιμασίες και εξωτερικές απειλές – κι όλα αυτά έχοντας ως στέρεη βάση το ρεαλισμό. Ο πολιτικός οφείλει να στοχεύει ψηλά, αλλά να γνωρίζει πού πατάει, να αναγνωρίζει την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ελλάδας και ειδικά αυτή που αφορά την Τουρκία δεν είναι ευχάριστη.

Το 38% της επικράτειας της Κύπρου τελεί υπό κατοχή και η Τουρκία διεκδικεί εδάφη και ύδατα που ανήκουν στην Ελλάδα, προβαίνοντας διαρκώς σε λεκτικές επιθέσεις εναντίον του ελληνικού λαού, των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τα δίκαια του Γένους και της κυβέρνησης.

Αυτό γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση και όχι ανά περιόδους, όποτε υπάρχει «κινητικότητα» στο εσωτερικό της γείτονος. Η επιθετική ρητορική και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των ελληνικών νησιών είναι καθημερινά στις ομιλίες του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, αλλά και της πλειοψηφίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Επιπλέον, η Τουρκία δείχνει να ακολουθεί πορεία απομάκρυνσης από τη Δύση, προσεταιριζόμενη και συνεργαζόμενη στενά με χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν. Γι’ αυτό παραμένει η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί αφ’ ενός η διαχείριση που κάνει η Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, σαν όπλο στο πλαίσιο υβριδικού πολέμου που διεξάγει εναντίον της Ελλάδας και αφ’ ετέρου ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ιστορικής σημασίας ομιλία του στον ΟΗΕ, εξήγησε στη διεθνή κοινότητα τις παράνομες και προκλητικές πρακτικές της γείτονος και μίλησε με ψύχραιμο και αποφασιστικό τρόπο για την στάση της Ελλάδας απέναντι στη διαμορφούμενη κατάσταση.

Και την ομιλία του προσυπογράφουν όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης και κομματικών επιλογών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν».

Η χώρα μας είναι πάντοτε μια δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας. Γι’ αυτό και παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο. Δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο τη μετατροπή της περιοχής μας σε ζούγκλα. Έχουμε και τη βούληση και τις διεθνείς συμμαχίες και τα υλικά μέσα, για να διασφαλίσουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ