Η διαδικασία πιστοποίησης και χρήση του ειδικού κωδικού OTP για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης.
Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή για τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, καθώς ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης και ταυτοποίησης του δικαιούχου μέσω κωδικού μιας χρήσης OTP (One-Time-Password). Ο στόχος της νέας διαδικασίας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων και η ενίσχυση του ελέγχου των συνταγογραφήσεων.
Ο ειδικός κωδικός OTP θα αποστέλλεται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του κάθε δικαιούχου, όπως αυτός δηλώνεται στο Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) του ΕΟΠΥΥ ή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ). Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ παρέχει οδηγίες για τη χρήση του κωδικού και εξηγεί τις διαδικασίες που ισχύουν για ανήλικους, υπερήλικες και ειδικές περιπτώσεις.
Για τις κατηγορίες γνωματεύσεων, όπως οι φυσικοθεραπείες, η ειδική αγωγή και τα υγειονομικά υλικά, απαιτείται η χρήση του κωδικού OTP. Παράλληλα, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα για μία μόνο φορά να εκτελέσουν γνωμάτευση χωρίς τη χρήση πιστοποιημένου αριθμού κινητού τηλεφώνου, αν και για μελλοντικές γνωματεύσεις θα απαιτείται η διαδικασία πιστοποίησης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες για τα ανήλικα τέκνα, για τα παιδιά που δεν έχουν κωδικούς taxisnet, η πιστοποίηση θα γίνεται με το κινητό τηλέφωνο του γονέα ή κηδεμόνα. Αντίστοιχα, για υπερήλικες που δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, η πιστοποίηση μπορεί να γίνει μέσω του κινητού του φροντιστή τους.
Η διαδικασία περιλαμβάνει και ειδικές περιπτώσεις, όπως η έκδοση επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων, η οποία απαιτεί την χρήση του αντίστοιχου κωδικού OTP για κάθε γνωμάτευση. Επίσης, για δικαιούχους με Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου θα δηλώνεται από τον συνταγογράφο ιατρό κατά την έκδοση της γνωμάτευσης.
Για οποιαδήποτε απώλεια του κωδικού OTP, υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησής του μέσω της εφαρμογής του ΦΑΥ ΕΟΠΥΥ.