«Επικοινωνιακό φιάσκο» χαρακτήρισε το καλάθι της νοικοκυράς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «BEST TV» Καλαμάτας.

«Στα διάφορα ρεπορτάζ και τις καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες, είδαμε ότι ακόμα και προσφορές που εντάσσονται στο “καλάθι” μπορούν να είναι ακριβότερες από τις προσφορές που δίνει κανονικά το ίδιο το σούπερ μάρκετ», σημείωσε.

Αναφερθείς στην πηγή του προβλήματος, τόνισε: «με βάση τα στοιχεία για τις τιμές ενέργειας τον Οκτώβριο, βλέπουμε ότι οι πάροχοι αγόραζαν στα 232 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσαν στα 619, αυτό σημαίνει 166% περιθώριο κέρδους!».«Αυτή η ακραία αισχροκέρδεια είναι φυσικό να περάσει στο σύνολο της οικονομίας, στην παραγωγή, σε ένα μικρό φούρνο στη γειτονιά και βέβαια να περάσει και στα σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Πρέπει επίσης η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, τα οποία δεν παίρνει γιατί ακριβώς στηρίζει την αισχροκέρδεια», σχολίασε και πρόσθεσε: «τα περισσότερα από 4 δισ. φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ φέτος, δεν είναι γιατί οι πολίτες καταναλώνουν περισσότερο αλλά γιατί πληρώνουν περισσότερο».

«Τον Οκτώβριο, από το 1 δισ. που δόθηκε για επιδοτήσεις στο ρεύμα, ούτε 300 εκ. δεν προέρχονται από τον υποτιθέμενο μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών που έφτιαξε η κυβέρνηση. Όλα τα υπόλοιπα είναι από τη φορολογία των πολιτών», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το ζήτημα επομένως δεν είναι να δοθούν παραπάνω χρήματα αλλά να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια και εξοικονομεί χρήματα για να κατευθυνθούν στις ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, τόνισε: «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ένα δυσβάσταχτο χρέος, το οποίο διογκώθηκε την περίοδο της πανδημίας». «Ειδικά για το πανδημικό χρέος πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και για το σύνολο του χρέους αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις», σημείωσε.

«Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με τη δυσκολία στον τραπεζικό δανεισμό και τα κόκκινα δάνεια», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα είναι ανασχεδιασμός των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μέχρι στιγμής είναι αποκλεισμένη με ευθύνη της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Αναφερθείς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και στην επίσκεψη της PEGA στην Ελλάδα, τόνισε: «η ίδια η αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είπε ότι πρέπει αποχαρακτηριστούν απόρρητες πληροφορίες και να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις πριν τις εκλογές».

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο δύο μεγάλες εφημερίδες, Τα Νέα και Το Βήμα, αναφέρθηκαν σε παρακολουθήσεις πρώην υπουργού της σημερινής κυβέρνησης. Φωτογράφισαν τον κ. Χρυσοχοϊδη και είπαν ότι για τις παρακολουθήσεις αυτές ευθύνεται ο κ. Δημητριάδης», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν μπορεί η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας τον οποίο επικαλούνται», σημείωσε.

«Πρέπει επίσης να φέρουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και να σταματήσουν να καλύπτουν την Intellexa, η οποία παραμένει στη χώρα. Πρέπει να αλλάξει ο διοικητής της ΕΥΠ και να μπει πρόσωπο κοινής αποδοχής, να αντικατασταθεί η εισαγγελέας κ. Βλάχου, η οποία έχει ευθύνη για τις μέχρι τώρα πρακτικές στην ΕΥΠ. Και χρειάζεται ακόμα, με το που θα μπούμε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, να διοριστεί υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος να πάρει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, ερωτηθείς για το διακύβευμα των εκλογών, τόνισε: «ένα κεντρικό διακύβευμα είναι η δικαιοσύνη». «Δεν γίνεται σε μια χρονιά που έχουν προγραμματιστεί 44.000 πλειστηριασμοί, ένας κυβερνητικός βουλευτής να έχει φτιάξει εισπρακτική εταιρεία, να κερδίζει από τα κόκκινα δάνεια και να παίρνει και 1 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις από δημόσιο οργανισμό. Άρα ένα πρώτο διακύβευμα στις εκλογές είναι να μπει τέλος σε αυτές τις πρακτικές από “γαλάζιες ακρίδες”», είπε.

«Το δεύτερο ζητούμενο είναι να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο στα ενεργειακά και στα εργασιακά. Αλλά και να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Την επόμενη μέρα το δίλημμα είναι αν θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών η θα εργάζεται για τα συμφέροντα των λίγων», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here