Η ΔΟΕ σπάει το «εμπάργκο» κατά της Ρωσίας: Επιτρέπει τη συμμετοχή της στην επερχόμενη σύνοδο

0

Παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σε ένα ευρύ φάσμα του αθλητισμού, με τον αποκλεισμό αθλητών της χώρας από πολλές διεθνείς διοργανώσεις, η ΔΟΕ σπάει το «εμπάργκο».

«Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τα μέλη της ΔΟΕ δεν είναι εκπρόσωποι της χώρας τους στη ΔΟΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την παρουσία των Ρώσων μελών της ΔΟΕ στη σύνοδο. Ο ίδιος άνθρωπος πρόσθεσε: «Αντίθετα, εκλέγονται ως άτομα από τη ΔΟΕ και στη συνέχεια εκχωρούνται ως πρεσβευτές της ΔΟΕ στις αθλητικές οργανώσεις της χώρας τους». 

Δεν υπάρχουν κυρώσεις

Η Ρωσία έχει αυτήν τη στιγμή δύο μέλη στη ΔΟΕ, την Γέλενα Ισινμπάγεβα και τον Σαμίλ Ταρπίστσεφ, ενώ ο Βίταλι Σμιρνόφ είναι επίτιμο μέλος της.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι η Ισινμπάγεβα, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ -μεταξύ άλλων- δεν συμμετείχε στις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ΔΟΕ πραγματοποιεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο και τη Σύνοδό της από Τετάρτη (18/5) έως Παρασκευή (20/5), με μέλη, είτε να παρευρίσκονται αυτοπροσώπως στη Λωζάνη, είτε να συμμετέχουν διαδικτυακά.

Η ΔΟΕ έχει συστήσει την ακύρωση ή τη μετακίνηση των διοργανώσεων από τη Ρωσία και ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές ή δεν θα συμμετέχουν, ή θα αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.

Δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της ηγεσίας της ή κατά των Ρώσων μελών της ΔΟΕ.

«Η ΔΟΕ φροντίζει ώστε οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τα μέλη της ΔΟΕ και οι εθνικοί αξιωματούχοι που δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο να μην ευθύνονται για τις αποφάσεις της κυβέρνησής τους και να προστατεύονται», είπε ο εκπρόσωπος. Επί του θέματος πρόσθεσε: «Η ΔΟΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα μέτρα ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ