Η λίστα με τους top ten πρωταγωνιστές της Επιστήμης του 2022

0
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature δέκα άτομα διαμόρφωσαν την επιστημονική πραγματικότητα της χρονιάς που φεύγει και έγιναν πρωτοσέλιδα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται άτομα που όχι μόνο προσπαθούν να επηρεάσουν την επιστημονική πραγματικότητα, αλλά και να αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο. Και κάποιοι φαίνεται πως κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ας δούμε τη λίστα του Nature με τους top ten αναλυτικά:

Jane Rigby: συνέβαλε στην εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb 

Jane Rigby Credits NASA Bill Ingalls

NASA/Bill Ingalls

Η Dr Jane Rigby έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση του JWST στο διάστημα και στην παροχή πρωτοποριακών δεδομένων. Η αστρονόμος που εργάζεται στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Μέριλαντ, ήθελε να γίνει αστροναύτης αλλά δεν πληρούσε τις φυσικές απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, ασχολήθηκε με την αστρονομία, δουλεύοντας καθόλη τη διάρκεια των σπουδών της με τα τηλεσκόπια Keck στη Χαβάη και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA. Έγινε μέλος της ομάδας JWST το 2010 και μετά την εκτόξευσή του, ήταν υπεύθυνη για την ερμηνεία των παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου. Η Δρ Ρίγκμπι αποκάλυψε επίσης το ιστορικό πρώτο σύνολο φωτογραφιών από το JWST στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και έκτοτε μοιράζεται τα καινούργια δεδομένα που προκύπτουν με τον κόσμο.

Yunlong Richard Cao: εντόπισε αναδυόμενες παραλλαγές της COVID

Ο Δρ Yunlong Cao ξεκίνησε έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στα τέλη του 2019 και λίγο μετά, η πόλη μπήκε σε lockdown. Χρησιμοποίησε τις τεχνικές που είχε αναπτύξει για τη γονιδιωματική για να μελετήσει τα αντισώματα που πυροδοτήθηκαν από μόλυνση με SARS-CoV-2. Αρχικά, εξέτασε άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 για να εντοπίσει αντισώματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για ένα εμβόλιο. Στη συνέχεια εντόπισε τα αντισώματα που ήταν πιο ανθεκτικά στις ιικές μεταλλάξεις και ταυτόχρονα ανακάλυψε μια μέθοδο που δείχνει πώς ανταποκρίνεται ο ιός σε αυτές. Η ομάδα του μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να προβλέψει πολλές από τις παραλλαγές της COVID και αξιολόγησε την ανθεκτικότητά τους. Τώρα εργάζεται στον σχεδιασμό νέων φαρμάκων που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από μελλοντικές παραλλαγές.

Saleemul Huq: έπεισε τις πλούσιες χώρες να πληρώσουν τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή

dr saleemul huq ICCCAD

ICCCAD

Ο Δρ Saleemul Huq, ερευνητής για το κλίμα από το Διεθνές Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και Ανάπτυξη στο Μπαγκλαντές, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής COP27. Οι 24ωρες διαπραγματεύσεις για δυο μέρες κατέληξαν στη συμφωνία ίδρυσης ενός ταμείου «απώλειας και ζημίας», που θα αναγκάσει τις χώρες να πληρώνουν δισεκατομμύρια σε ευάλωτες πολιτείες που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το ταμείο είναι το αποτέλεσμα μιας σχεδόν 30χρονης εκστρατείας με επικεφαλής κυρίως τον Huq, με στόχο να προτρέψει τα πλούσια κράτη με υψηλές εκπομπές ρύπων να αναγνωρίσουν την οικονομική τους ευθύνη. Ο Δρ Ηuq σπούδασε βιοχημεία και ολοκλήρωσε διδακτορικό στο Imperial College του Λονδίνου, πριν επιστρέψει στο Μπαγκλαντές για να ιδρύσει μια περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης. Με τα χρόνια, βοήθησε στη συγκρότηση του πρώτου περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης της χώρας και δημιούργησε ένα δίκτυο ερευνητών που βοηθούν τις αγροτικές περιοχές να βρουν λύσεις σε κλιματικές καταστροφές. Ο ερευνητής τώρα ηγείται των διαπραγματεύσεων για το κλίμα διεθνώς και συμβουλεύει τις ευάλωτες στο κλίμα χώρες να αναδείξουν τις ανάγκες τους.

Svitlana Krakovska: υποστήριξε την Ουκρανία

Photo Svitlana Krakovska

Η Δρ Svitlana Krakovska είναι επιστήμονας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Σύνδεσε την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα της με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα. Αρχικά ως μετεωρολόγος, στράφηκε στη μοντελοποίηση του κλίματος κατά τη διάρκεια των μεταδιδακτορικών σπουδών της και ανακάλυψε ότι υπήρχαν πολλοί αρνητές της κλιματικής αλλαγής στην Ουκρανία. Βλέποντας πόσο σοβαρά αντιμετωπίζονταν οι επιστήμονες στη συνάντηση της IPCC το 2013, έπεισε τους συναδέλφους της να συμμετάσχουν, γεγονός που ενίσχυσε την επιρροή τους στη χώρα. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μιλά σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να παροτρύνει τους ηγέτες να μιμηθούν την αποφασιστικότητα των Ουκρανών στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Δρ Krakovska συνεχίζει επί του παρόντος τις προβλέψεις της για την κλιματική αλλαγή από το Κίεβο, ξοδεύοντας τα κέρδη της σε γεννήτριες για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους γείτονές της.

Dimie Ogoina: ηγήθηκε της έρευνας για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Δρ Dimie Ogoina είναι λοιμωξιολόγος και ο πρώτος που διέγνωσε την ευλογιά των πιθήκων σε άτομο στο ξέσπασμα του 2017, ως εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο Δέλτα του Νίγηρα και που παρουσίασε λεπτομερώς την εξάπλωση της ιογενούς νόσου σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2019, η ομάδα του υποστήριξε τη μετάδοση της νόσου μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς τα παιδιά φαινόταν να πλήττονταν σε οικογένειες όπου υπήρχε. Αυτό το εύρημα βοήθησε στην ευαισθητοποίηση για τη νόσο και τη σοβαρότητά της σε χώρες υψηλού εισοδήματος και ενίσχυσε τις εκστρατείες εμβολιασμού. Παρότι το ξέσπασμα, που ξεκίνησε τον Ιούνιο δείχνει να μειώνεται παγκοσμίως, η ασθένεια εξακολουθεί να επικρατεί στη Νιγηρία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα και άλλοι πόροι δεν έχουν διανεμηθεί ευρέως στη Δυτική και Κεντρική Αφρική όσο στις πλουσιότερες χώρες. Ο Δρ Ogoina πιστεύει ότι ο αριθμός των μολύνσεων υποτιμάται στη χώρα του, σύμφωνα με το Nature, και ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν κατανοούν επί του παρόντος αρκετά καλά τη νόσο ώστε να είναι σε θέση να περιορίσουν τα κρούσματα. Ως εκ τούτου, ο επιστήμονας συνεχίζει το έργο του για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου, καθώς πιστεύει ότι  «ο ιός θα επιστρέψει» εάν εφησυχάσουμε.

Lisa McCorkell: υποστηρίζει τις μακροχρόνιες πολιτικές για την COVID-19

Η Lisa McCorkell είναι ειδικός στη δημόσια υγεία και πολιτική και υποφέρει από μακροχρόνια CoVID, από την οποία προσβλήθηκε αρχικά το 2020. Αργότερα το ίδιο έτος, ίδρυσε το Patient-Led Research Collaborative με τέσσερις άλλους ασθενείς/ερευνητές με COVID. Η ομάδα διεξάγει μελέτες για την ασθένεια τις οποίες χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει πολιτικές «που επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα και να ζουν με αξιοπρέπεια». Τώρα έχει συγκεντρώσει 4,8 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία επιλέγονται από μια ομάδα ασθενών με την εξουθενωτική long COVID. Η McCorkell έχει καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου για τις ανάγκες των ασθενών, έχει έρθει σε επαφή με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και έχει τεκμηριώσει περισσότερα από 200 συμπτώματα μακροχρόνιας COVID.

Diana Greene Foster: μελετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

Η Dr Diana Greene Foster είναι δημογράφος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού. Το 2006 παρακολούθησε τις επιπτώσεις της άρνησης μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση στην ψυχική, σωματική και οικονομική της ευημερία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η έρευνά της αποκάλυψε ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ζουν στη φτώχεια, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνες και να αντιμετωπίζουν επιπλοκές κατά τη γέννηση ως αποτέλεσμα της απόφασης να μην κάνουν άμβλωση. Στις 24 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το δικαίωμα σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τις αμβλώσεις. Η Δρ Foster είχε ήδη σχεδιάσει μια μελέτη για την εξέταση των επιπτώσεων αυτής της απόφασης έχοντας ξεκινήσει να συγκρίνει γυναίκες που μπόρεσαν να κάνουν άμβλωση πριν τεθούν σε ισχύ οι κρατικές απαγορεύσεις με εκείνες που σχεδίαζαν αλλά δεν μπορούσαν. Ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα ευαισθητοποιήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανακαλέσουν τους περιορισμούς στις πολιτείες τους, υπακούοντας στην επιστήμη.

António Guterres: υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

ag

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει προβεί σε δυνατές δηλώσεις σχετικά με την κλιματική κρίση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προειδοποίησε ότι ο κόσμος βαδίζει σε «αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής» όταν κυκλοφόρησε η έκθεση «United in Science»  καθορίζοντας την κλίμακα της κλιματικής κρίσης. Μετά τη συμφωνία για το ταμείο απωλειών και ζημιών κατά τη διάρκεια της COP27 τον περασμένο μήνα, σχολίασε ότι  «ο πλανήτης μας βρίσκεται ακόμα στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης» . Οι τολμηρές δηλώσεις του κατά καιρούς έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν της θητείας του, που ξεκίνησε το 2017, και τις περισσότερες φορές σχετίζονται με παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική ανισότητα. Φέτος βοήθησε στη διάνοιξη ενός διαδρόμου για τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία όταν οι ρωσικές εχθροπραξίες άρχισαν να εμποδίζουν τις διαδρομές, αποτρέποντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Στη δεύτερη θητεία του ως γενικού γραμματέα, που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, στοχεύει να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ επιστημονικών συμβούλων και υπευθύνων λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ.

Muhammad Mohiuddin: μεταμόσχευσε καρδιά χοίρου σε άνθρωπο

Dr Muhammad Mansoor Mohiuddin portrait

Ο Δρ Muhammad Mohiuddin έγραψε ιστορία στις 8 Ιανουαρίου, όταν μαζί με την ομάδα των χειρουργών του, μεταμόσχευσαν μια καρδιά χοίρου σε έναν 57χρονο που έπασχε από τερματική καρδιακή ανεπάρκεια, κατά τη διάρκεια μιας πειραματικής διαδικασίας εννέα ωρών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη. Ο ασθενής δεν ήταν κατάλληλος λήπτης ανθρώπινου μοσχεύματος και ήταν κλινήρης για δύο μήνες, με την υγεία του να επιδεινώνεται. Η καρδιά του χοίρου που μεταμοσχεύθηκε είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία για να είναι λιγότερο πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός του να την απορρίψει. Ο ασθενής δυστυχώς πέθανε δύο μήνες μετά το χειρουργείο, πράγμα που ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο έζησε περισσότερο από όσο περίμεναν οι γιατροί και αυτό δίνει ελπίδες για το μέλλον των ξενομεταμοσχεύσεων

Alondra Nelson: σύμβουλος επιστημονικής πολιτικής στις ΗΠΑ 

Alondra Nelson

Η Alondra Nelson είναι σύμβουλος πολιτικής, κοινωνιολόγος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια Επιστήμης και Κοινωνίας στο Γραφείο Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου (OSTP). Είναι η πρώτη Αφροαμερικανή σε αυτή τη θέση που είναι επιφορτισμένη με την παροχή επιστημονικών συμβουλών στον Πρόεδρο και την ενημέρωση και τον συντονισμό της πολιτικής. Φέτος, εργάστηκε στο “AI Bills of Right” που αναφέρει ποια ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται κατά την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής και της φυλετικής και κοινωνικής ισότητας. Κάλεσε επίσης τις κυβερνητικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν ότι η έρευνα που χρηματοδοτούν είναι πλήρως προσβάσιμη από το κοινό τη στιγμή της δημοσίευσής της. Ο προκάτοχός της, Έρικ Λάντερ, είχε παραιτηθεί εν μέσω ισχυρισμών ότι δέχθηκε εκφοβισμό και ήταν ένας από τους πολλούς υπαλλήλους που αποχώρησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας της. Ως αποτέλεσμα ο διορισμός της Nelson έλαβε τεράστια προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο δεν την απέσπασε από τον στόχο της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ