• Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 – Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής

Από τον καρσιλαμά και το χασαποσέρβικο, μέχρι το αρχοντορεμπέτικο και την κλασική μουσική, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έγραψαν αναμφισβήτητα το soundtrack του ελληνικού 20ου αιώνα.

Εκατοντάδες συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργοί και άνθρωποι της ανερχόμενης τότε μουσικής βιομηχανίας, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες διαμόρφωσαν όλο το μουσικό τοπίο του 20ου αιώνα, είτε συνθέτοντας και τραγουδώντας, είτε στελεχώνοντας την ελληνική δισκογραφική βιομηχανία που μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Πολυταξιδεμένοι και κοσμοπολίτες, με υψηλού επιπέδου μουσικές σπουδές, οι Μικρασιάτες μουσικοί και ερμηνευτές είχαν μια τεράστια μουσική γκάμα που εκτεινόταν από τους αμανέδες και τα χασικλίδικα ρεμπέτικα μέχρι τις οπερέτες και το κλασικό τραγούδι.

Μερικές από τις συναρπαστικές ιστορίες τους αλλά και σημαντικά δεδομένα για την επιρροή που άσκησαν οι σπουδαίοι Μικρασιάτες μουσικοί στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό τοπίο θα μας αφηγηθούν μερικοί από τους βαθύτερους γνώστες της εποχής και του είδους:

  • Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια Εθνικού Ωδείου
  • Θεόδωρος Κοντάρας, Φιλόλογος / Συγγραφέας
  • Δαυίδ Ναχμίας, Μουσικός / Δημοσιογράφος
  • Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος / Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει μικρό ρεσιτάλ μουσικής από τον Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο και την Ρένα Στρούλιου στο τραγούδι

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here