Ιταλία: Νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων Αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ

0

Νέα μέτρα για τη στήριξη των νοικωκυριών και επιχειρήσεων της Ιταλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνησή του ενέκρινε νέα μέτρα τα οποία αγγίζουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας.

Ανεξαρτητοποίηση από το ρωσικό αέριο

«Θέλουμε να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την παραγωγική δυνατότητα των επιχειρήσεων. Αυξάνουμε και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης που εγκρίθηκαν σήμερα προστίθενται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που διετέθησαν τους περασμένους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η μείωση των φόρων στα καύσιμα θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 8 Ιουλίου. Παράλληλα, πρόκειται να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες, η οικονομική βοήθεια προς τις οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα σε ό,τι αφορά το ύψος των λογαριασμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Το ιταλικό δημόσιο θα αυξήσει κατά μέσο όρο κατά 20% τα ποσά που θα καταβάλει σε εταιρίες που ανέλαβαν κρατικές εργολαβίες, σε ό,τι αφορά το κόστος των πρώτων υλών.

Μπόνους 200 ευρώ

Η κυβέρνηση Ντράγκι επίσης ενέκρινε ένα μπόνους 200 ευρώ για 28 εκατομμύρια εργαζομένων και συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ. Θα προβλεφθεί, όμως, και μείωση του μηνιαίου κόστους για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, πάντα για τους χαμηλοεισοδηματίες.

Το μπόνους για υπαλλήλους και συνταξιούχους, όπως εξήγησε ο Μάριο Ντράγκι, θα χρηματοδοτηθεί χάρη στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών του τομέα της ενέργειας. «Αν η κατάσταση χειροτερέψει, θα προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις», είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

 Μονάδες άνθρακα

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ενέργειας, ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι τόνισε, ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει τις μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα για άλλους 18 μήνες και ότι η Ιταλία θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη από το ρωσικό αέριο εντός του 2024. 

Αποκρουστικά τα περί Χίτλερ

Σχετικά με τη συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «τα όσα είπε ο Λαβρόφ είναι αποκρουστικά. Οι δηλώσεις που αφορούσαν τον Χίτλερ, δε, αποτελούν σκάνδαλο. Η συνέντευξη αυτή ήταν μονόλογος, και αυτό δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο. Η συνέντευξη αυτή, όμως, συγχρόνως αποδεικνύει ότι είμαστε μια ελεύθερη χώρα».

Δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία

Ερωτηθείς, για τη συνολική στάση της Ιταλίας επί του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η ένταση, αλλά δεν θέλουμε ούτε να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία. Δεν επιθυμούμε, ασφαλώς, να μετατραπεί μια δημοκρατική χώρα σε είλωτας. Δεν θέλουμε να υποδουλωθεί».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ