Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία, πως η χώρα δεν πρόκειται να λάβει κεφάλαια που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν τηρήσει από την πλευρά της το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων το οποίο είχε συμφωνηθεί πέρυσι ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση Ντράγκι.
«Γνωρίζετε το λατινικό ρητό “pacta sunt servanda”, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά σε αμερικανική εφημερίδα ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της πολυκομματικής κυβέρνησης Ντράγκι, σε μία ακόμα ένδειξη το κινδύνων που εγείρει η πολιτική αστάθεια, δεδομένων και των σοβαρών παράλληλων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος.
Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης
Το ιταλικό κοινοβούλιο εκτός της διαδικασίας των εκλογών και της ανάδειξης νέου πρωθυπουργού και κυβέρνησης, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υπερψηφίσει -μεταξύ άλλων- μεταρρυθμίσεις στα πεδία του ανταγωνισμού, της φορολογίας και της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. Επιπλέον, το φθινόπωρο η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει και τον ετήσιο προϋπολογισμό.
«Η υλοποίηση του σχεδίου είναι ουσιαστικής σημασίας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που όλα τα κράτη-μέλη υπέβαλαν ώστε να λάβουν πόρους από το Ταμείο της ΕΕ. Το μήνυμα της Κομισιόν απηχεί την προειδοποίηση που έστειλε πριν λίγες ημέρες προς όλα τα κόμματα ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι η «καθοριστικής σημασίας» έγκαιρη υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης βασίζεται στην «υπό όρους» παροχή των «απαραίτητων και σημαντικών» κοινοτικών πόρων. Ο πρόεδρος Ματαρέλα ήταν υπέρμαχος της σταθερότητας και γι’ αυτό αρχικά απέρριψε την παραίτηση Ντράγκι.
Εκλογές
Οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία θέλουν το ακροδεξιό Fratelli d’Italia να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Η ηγέτιδά του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης ώστε να ανακατευθυνθούν οι πόροι που έχει λαμβάνειν η Ρώμη, όμως ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, που είναι αρμόδιος για τα Οικονομικά, κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μικρό περιθώριο αλλαγών.
Οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν «αναμόρφωση των σχεδίων εκ του μηδενός ή σε σημαντικό βαθμό», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι στους FT, αποσαφηνίζοντας ότι η Κομισιόν μπορεί να εξετάσει μόνο τροποποιήσεις που αντικατοπτρίζουν το αυξημένο κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό.