Περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, νέοι επιστήμονες, πρωτοπόροι ερευνητές, συμμετέχουν σε συνολικά 17 εσπερίδες αναλύουν πώς οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μεταμόρφωσαν τον Ελλαδικό χάρτη, το αστικό τοπίο, την ελληνική κοινωνία και οικονομία: από τη θεμελίωση της ελληνικής βιομηχανίας και τη μεγαλύτερη αναδιανομή γαιών στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και το ρόλο των Μικρασιατών προσφύγων στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού: την επιρροή που άσκησαν στην λογοτεχνία, το θέατρο, τις λυρικές τέχνες και τον αθλητισμό.
Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο ζωής, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της Μικρασιατικής πολιτισμικής κληρονομιάς και ταυτότητας της πόλης της Καισαριανής.
Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενεί Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο καλώντας επιφανείς πανεπιστημιακούς, πρωτοπόρους ερευνητές και νέους επιστήμονες για να παρουσιάσουν την έρευνά τους σε πληθώρα τομέων οι οποίοι επηρεάστηκαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα.
Αποκορύφωμα του Συνεδρίου είναι το κεντρικό 4ήμερο εδηλώσεων, Παρασκευή 14 με Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης.
Την Παρασκευή, 14/10/2022, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Ομιλία του Συνεδρίου από τον Καθηγητή, ιστορικό και συγγραφέα, Γιώργο Μαυρογορδάτο, με τίτλο «Νομοτέλεια και επιλογές που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή».
Σάββατο, 15/10/2022: Έλληνες ιστορικοί ρίχνουν φως σε αθέατες πτυχές της Καταστροφής
«Όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922»
«Η εγκατάσταση και η αποκατάσταση των Μικρασιατών Προσφύγων»
«Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής: Όψεις της ελληνικής κοινωνίας του Μεσοπολέμου»
Το Σάββατο, 15/10/2022, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, νέοι επιστήμονες και πρωτοπόροι ερευνητές αναλύουν τη Μικρασιατική εκστρατεία, τα αίτια αλλά και τον αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν από πρωτοπόρους νέους Έλληνες ερευνητές αποτελέσματα μελετών που αφορούν σε αθέατες πτυχές της Καταστροφής, όπως οι επιπτώσεις της σε ψυχικά νοσούντες, χρήστες ουσιών, εκδιδόμενες γυναίκες και τα ορφανά της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Στις 10:00 το Συνέδριο ξεκινά με την ημερίδα «Όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922» με ομιλητές τους Γιώργο Μαργαρίτη, Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Mιχάλη Λυμπεράτο, Διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναστάση Γκίκα, Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του York, και Γιώργο Χρανιώτη, Διδάσκοντα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με συντονιστή της συζήτησης το δημοσιογράφο Γιώργο Τσιάρα, από την Εφημερίδα των Συντακτών. Οι ομιλητές αναλύουν τα αίτια που οδήγησαν στην Εκστρατεία, την παρουσία των ελληνικών στρατευμάτων στα ελληνικά παράλια, τις οικονομικές επιπτώσεις της Εκστρατείας για τη χώρα και τη στάση της ελληνικής κοινωνίας προς αυτήν.
Στη 13:00, στην ημερίδα με τίτλο «Η εγκατάσταση και η αποκατάσταση των Μικρασιατών Προσφύγων», ο Ιστορικός, Συγγραφέας και Ερευνητής, Νίκος Ανδριώτης, με την Ιστορικό και ερευνήτρια από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Ιωαννίδου, συζητούν για τις προσπάθειες του κράτους και των φιλανθρωπικών οργανώσεων να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η μετεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα. Το συντονισμό της συζήτησης κάνει η δημοσιογράφος Ιωάννα Φωτιάδη, από την εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Στις 18:00 μια ομάδα νέων πρωτοπόρων ερευνητών στρέφουν το βλέμμα στις άγνωστες πτυχές των κοινωνικών επιπτώσεων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στην εσπερίδα με τιτλο «Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής: Όψεις της ελληνικής κοινωνίας του Μεσοπολέμου», οι Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός, Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Κωστής Γκοτσίνας, Εντεταλμένος Ερευνητής στο ΙΙΕ/ΕΙΕ, Αλέξανδρος Μακρής, Διδάκτωρας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και η Δήμητρα Τζανάκη, Διδάσκουσσα στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ παρουσιάζουν στοιχεία σχετικά τις επιπτώσεις της Καταστροφής στην ψυχική υγεία, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις ‘ελευθέριες γυναίκες’ αλλά και τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα.
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022: «Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες: μεταμορφώνοντας
το ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο»
Την Κυριακή, 16/10/2022, στις 17:00, μια εσπερίδα σχεδιασμένη επιστημονικά από τον Αριχτέκτονα και Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Δημήτρη Ησαΐα, με τίτλο «Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες: μεταμορφώνοντας το Ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο» διερευνά τη μεταμόρφωση του αστικού και αγροτικού τοπίου στην Ελλάδα, μετά την άφιξη του τεράστιου αριθμού Μικρασιατών προσφύγων. Τη συζήτηση ξεκινούν ο πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Χαστάογλου Βίλμα, και η διδακτόρισσα και ερευνήτρια του ΚΕΝΙ του Παντείου Παν/μίου, Κυριακή Παπαθανασοπούλου.
Στις 18:00 τη σκυτάλη παίρνουν ο Αρχιτέκτονας και Δήμαρχος Καισαριανής, Βοσκόπουλος Χρήστος, ο πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Σαρηγιάννης, και η Αρχιτέκτονας Μηχανικός του ΕΜΠ, Αναστασία Κουτουμάνου, σε μια συζήτηση που αφορά την Καισαριανή.
Στις 19:00 ο Αρχιτέκτονας και Επιμελητής του Heinz Architectural Center, του Carnegie Museum of Art, Δρ.Ησαϊας Θεοδόσης μιλά για την αγροτική αποκατάσταση, ο Δημογράφος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κοτζαμάνης Βύρων, παρουσιάζει τις αλλαγές που σημειώθηκαν σε δημογραφικό επίπεδο, ενώ ο Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Δημήτρης Ησαΐας, παρουσιάζει για πρώτη φορά του τύπους κατοικιών στο συνοικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας.
«1922 – 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Συμπεράσματα για τον αιώνα που πέρασε – Ερωτήματα για αυτόν που ακολουθεί»
Το 4ήμερο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 17/10/2022, στις 18:00, με μια εσπερίδα-επίλογο με τίτλο «1922 – 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Συμπεράσματα για τον αιώνα που πέρασε – Ερωτήματα για αυτόν που ακολουθεί».
Κεντρικός ομιλητής της εσπερίδας είναι ο Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θάνος Βερέμης. Στο πάνελ μαζί του θα είναι ο Δήμαρχος Καισαριανής, Βοσκόπουλος Χρήστος και ο Αρχιτέκτονας και Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας.
Μετά την εσπερίδα θα ακολουθήσει μικρή τελετή λήξης, με τον μαέστρο Γιώργο Γουρζουλίδη στο πιάνο να ερμηνεύει γνωστά κομμάτια Μικρασιατών συνθετών και κέρασμα με Μικρασιάτικα εδέσματα στο φουαγιέ.
Με αυτό το Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο, το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο ζωής, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της Μικρασιατικής πολιτισμικής κληρονομιάς και ταυτότητας της πόλης της Καισαριανής. Μετά το πέρας του Συνεδρίου, το Δεκέμβριο του 2022, θα προχωρήσει σε έκδοση των πρακτικών του, ελπίζοντας να εμπλουτίσει τη βιβλιογραφία, παραδίδοντας το υλικό αυτό όχι μόνο στην πόλη της Καισαριανής αλλά και σε βιβλιοθήκες οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων, συλλόγων και Κέντρων Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Όλες οι εσπερίδες του Διαρκούς Συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.