Κακοκαιρια Gaia: Μήνυμα από το 112 σε νότια Κρήτη, Σάμο και Δωδεκάνησα – LIVE χάρτης με την εξέλιξή της

0

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Gaia σε αρκετά σημεία της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από τα ξημερώματα της Κυριακής (11/12).

Μικρής έκτασης ήταν τα προβλήματα στην Αττική, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής (11/12), φαίνεται πως έχουν εξασθενήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου καθώς και μετεωρολόγων για να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας με την ονομασία “GAIA, που πλήττει από χθες περιοχές της χώρας, καθώς και τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Νωρίτερα σήμερα, μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν στους κατοίκους της νότιας Κρήτης, της Σάμου και των Δωδεκανήσων προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους τις επόμενες ώρες και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες.

Συγκεκριμένα τα μηνύματα αναφέρουν: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) από τις μεσημβρινές ώρες έως τις πρώτες βραδινές της 11/12 σε νότια Κρήτη και από τις απογευματινές ώρες έως τις πρωινές της 12/12 σε Σάμο και Δωδεκάνησα. Περιορίστε μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες κι ακολουθείτε οδηγίες αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena ».

Επιπλέον, χθες, στάλθηκαν τρία προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Πελοπόννησο.

Συνολικά από χθες έως και σήμερα το πρωί της Κυριακής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 83 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων.

Κατολίσθηση στους Μελλισουργούς Άρτας – Παρασύρθηκαν σπίτια

Μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στους Μελισσουργούς στην Άρτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν παρασυρθεί δύο σπίτια κοντά στην πάνω πλατεία του χωριού.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο, Δευτέρα (12/12) αυτοψία ώστε στη συνέχεια να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.

Κατολίσθηση στους Μελισσουργούς Άρτας

Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη και ο φόβος μεγάλος για την διάσταση που θα λάβει το φαινόμενο.

Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος με τον οποίο επικοινώνησε το Epiruspost ανέφερε ότι τα δύο σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Ζημιές σε Ιωάννινα και Κέρκυρα

Πτώσεις δένδρων σε πολλές περιοχές των Ιωαννίνων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πωγωνίου, της Ζίτσας και της Δωδώνης, σημειώνονται λόγω της και των ισχυρών ανέμων που σαρώνουν την περιοχή.

Κλειστή στο ύψος του Τερόβου λόγω πτώσης δένδρων είναι η παλιά εθνική οδός Ιωαννίνων – Άρτας. Επίσης κλειστή για τον ίδιο λόγο είναι και η παλιά εθνική οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, κοντά στη Ζίτσα.

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν επίσης στο κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας στα Τζουμέρκα, κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, από το φουσκωμένο Ραφτανίτικο ποτάμι.

Σύμφωνα με τον δήμο Β. Τζουμέρκων, κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου με την Πολιτική Προστασία τού δήμου, επισκέφτηκαν το σημείο και όπως ανακοίνωσαν, η γέφυρα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή.

Κακοκαιρία Gaia, Ιωάννινα
Η κακοκαιρία Gaia έπληξε τα Τζουμέρκα

Σημειώνεται ότι σε όλο το οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από πτώσεις βράχων, δένδρων και φερτών υλικών. Με 15 μηχανήματα η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί να ανοίξει τους δρόμους για την ασφάλεια των οδηγών ενώ η Πυροσβεστική βρίσκεται επίσης στα επίμαχα σημεία για την κοπή και την απομάκρυνση των δένδρων. Πολλές περιοχές έχουν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Στην Κέρκυρα, οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του νησιού. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Gaia στη Βόρεια Εύβοια

Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών στο evima.gr οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και βράχων στον επαρχιακό δρόμο Ροβιών – Ιστιαίας και συγκεκριμένα στο χωριό Μαρούλι.

Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος: «πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή όπου προκάλεσαν πτώση δύο μεγάλων πεύκων. Άμεσα στείλαμε συνεργεία του Δήμου και απομάκρυναν τα πεύκα από το οδόστρωμα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “GAIA” από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (11-12-2022) αρχίζει να εξασθενεί.

Τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το βράδυ και στα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και τη νότια Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Σάμο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κανονικά εκτελούνται από το μεσημέρι της Κυριακής (11/12) τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά στις Κυκλάδες, απ’ όπου είχαν διακοπεί το πρωί λόγω ισχυρών ανέμων μεγέθους 8-9 μποφόρ.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue star patmos που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Πειραιά για τα Δωδεκάνησα θα αναχωρήσει στις 4 το απόγευμα.

Τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο ενώ κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέας Στύρα. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στη Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, στη γραμμή Καβάλα-Θάσος.

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία Gaia

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τα ισχυρά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σημειώνονται θα συνεχιστούν και σήμερα Κυριακή (11/12):

  • μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας
  • μέχρι το απόγευμα, στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά
  • από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
  • τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτη
  • από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, στα Δωδεκάνησα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ