Μέσα στον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο της κυβέρνησης που έχει σαν στόχο να συγκρατήσει το κύμα ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ. Το «όπλο» του υπουργείου Ανάπτυξης στις διαδοχικές ανατιμήσεις ακούει στο όνομα «καλάθι της νοικοκυράς» και θα αφορά τις τιμές σε 50 προϊόντα που θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης για τους καταναλωτές.

Τα προϊόντα αυτά δε θα παίρνουν αυξήσεις ή στη χειρότερη περίπτωση θα παίρνουν τη μικρότερη δυνατή. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσω των στοχευμένων διαπραγματεύσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους απαιτώντας είτε προσωρινό «πάγωμα» τιμών είτε κάποιες προσφορές που θα περιορίζουν το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου καλαθιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα θα περιλαμβάνει:

  • Γάλα
  • Ζυμαρικά
  • Όσπρια
  • Ψωμί
  • Ζάχαρη
  • Καφές
  • Απορρυπαντικά
  • Χαρτί κουζίνας
  • Χαρτί υγείας

Οι καταναλωτές θα μπορούν να «μπαίνουν» στη διεύθυνση e-katanalotis.gov.gr προκειμένου να συγκρίνουν τις τιμές από κατάστημα σε κατάστημα και έτσι να μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα αυτά στις καλύτερες δυνατές τιμές.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από σύσκεψη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ: «Συμφωνήσαμε στο εξής: Η κάθε αλυσίδα super market θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, προκειμένου να δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Ερωτηθείς, ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης για το αν υπάρχει προοπτική ανακοπής της αύξησης των τιμών στα προϊόντα, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. «Το να σταματήσουν οι αυξήσεις γενικά, δεν υπάρχει περίπτωση. Διότι τα αγαθά που έχουμε είναι εισαγμένα, η ενέργεια που έχουμε είναι εισαγόμενη και όσο ο παγκόσμιος πληθωρισμός συνεχίζεται, θα συνεχίζεται και στην Ελλάδα».
Επίσης, ο υπουργός απάντησε ότι δε συζητήθηκε θέμα για πάγωμα τιμών στα προϊόντα. «Δε συζητήσαμε καθόλου για πάγωμα καθ’ όσον το πάγωμα δεν είναι και στο δικό τους χέρι. Πρέπει να σας πω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εδώ συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πώς μπορεί και η βιομηχανία να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών, γιατί το super market είναι η μία πλευρά της βάρκας και υπάρχει και η άλλη πλευρά της βάρκας. Λοιπόν, θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και στην άλλη πλευρά.Όμως, πιστεύω ότι έχουμε όλοι καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας να κρατηθούν τα βασικά προϊόντα για την διαβίωση των Ελλήνων πολιτών στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here