Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο βόρειο Περού

0

Η κυβέρνηση του Περού επέβαλε την Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας, εξουσιοδοτώντας τον στρατό να επεμβαίνει για να υποστηρίζει την αστυνομία, με φόντο την έξαρση της δράσης διεθνών συμμοριών, που ενέχονται σε εκβιάσεις για την απόσπαση χρημάτων και σε παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Το μέτρο, που καταρχήν προβλέπεται να έχει διάρκεια εξήντα ημερών σε τμήμα του νομού Λα Λιμπερτάδ, αφορά κυρίως την Τρουχίγιο, βιομηχανικό κέντρο και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και την επαρχία Πατάς, την οποία λυμαίνονται μαφίες επιδιδόμενες στην παράνομη εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού.

«Το περουβιανό κράτος δεν θα φοβηθεί να συγκρουστεί μαζί τους και να τις εξουδετερώσει», διαβεβαίωσε ο περουβιανός υπουργός Άμυνας, ο Χόρχε Τσάβες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενη το «εντεινόμενο κύμα βίας που συνδέεται με εγκληματικές οργανώσεις και την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλμπέρτο Οτάρολα.

Στην Τρουχίγιο και στην επαρχία Πατάς, η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, οι συγκεντρώσεις και τα θεάματα δεν θα επιτρέπονται από τις 00:00 ως τις 04:00 (τοπικές ώρες· 07:00 ως 11:00 ώρες Ελλάδας), «ωσότου ελεγχθεί οριστικά αυτό το κύμα εγκληματικότητας».

Οι αρχές τονίζουν πως συμμορίες διαπράττουν στοχευμένες δολοφονίες, εκβιάσεις για την απόσπαση κεφαλαίων και ενέργειες με σκοπό να τρομοκρατήσουν την αστυνομία.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια στο Περού, μετά τη μεταναστευτική κρίση στη Βενεζουέλα, εξαιτίας του λαθρεμπορίου όπλων και της παρουσίας συμμοριών όπως η «Tren de Aragua», που αρχικά σχηματίστηκε στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Λίμα.

Από την αρχή της χρονιάς, η Τρουχίγιο διαπράττεται κατά μέσον όρο σχεδόν μια δολοφονία την ημέρα, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ