Κηφισιά: Πρόγραμμα κομποστοποίησης που συμμετέχουν όλοι οι δημότες και επιχειρήσεις του Δήμου

0

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει τοποθετήσει  καφέ κάδους ανακύκλωσης Οργανικών Απορριμμάτων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη. Νοικοκυριά,  επιχειρήσεις και φορείς (παιδικοί σταθμοί, σούπερ μάρκετ, μανάβικα, εστιατόρια) συμμετέχουν στο πρόγραμμα συλλέγοντας περίπου 30 τόνους σε μηνιαία βάση οργανικών υπολειμμάτων. Περίπου 1.700 πολίτες συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η συλλογή τους από τα ειδικά απορριμματοφόρα πραγματοποιείται σε καθημερινή σχεδόν βάση στις επιχειρήσεις, την επόμενη ημέρα το πρωί στις λαϊκές αγορές και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στα νοικοκυριά.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα βιοαπόβλητα (φλούδες, λαχανικά, γκαζόν, φύλλα, υπολείμματα τροφών, μαγειρεμένα φαγητά κ.α.) σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Το κομπόστ που παράγεται είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα (εδαφοβελτιωτικό).

Ο Δήμος Κηφισιάς επιβραβεύει τους κατοίκους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας τους εδαφοβελτιωτικό για τα φυτά του μπαλκονιού ή του κήπου τους. Το τελευταία χρόνο έχουν διανεμηθεί περίπου 4,2 τόνοι λιπάσματος.

Παράλληλα ο Δήμος Κηφισιάς αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την επέκταση του προγράμματος και την απόκτηση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας. Ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διεκδίκησε και πέτυχε έγκριση χρηματοδότησης ποσού 2.950.000€ τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο Δήμο της χώρας για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Μέσω του προγράμματος ο Δήμος θα προμηθευτεί κλαδοτεμαχιστές  για τον επιτόπου θρυμματισμό των πράσινων δημοτικών αποβλήτων αλλά και θα αναπτύξει ευρύτερα την κομποστοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ