Άνοιξε ο “ασκός του Αιόλου” για την Κιβωτό του Κόσμου, με τις εξελίξεις να αναμένονται καταιγιστικές τα επόμενα 24ωρα, ενώ την ίδια ώρα οι μαρτυρίες από πρώην τροφίμους των δομών για περιστατικά ασέλγειας και κακοποίησης πληθαίνουν.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (22/11) το νέο ΔΣ της οργάνωσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει την επόμενη μέρα στην Κιβωτό του Κόσμου, τονίζοντας πως σκοπός είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών και η προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών, ενώ υπογραμμίζει ότι θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Υπενθυμίζεται πως η σύσταση της νέας διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου, μετά από τις καταιγιστικές καταγγελίες, ανακοινώθηκε το πρωί της ίδιας μέρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του νέου ΔΣ της Κιβωτού

“Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της ”Κιβωτού του Κόσμου”, αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.

Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.

Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»:

  • Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
  • Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
  • Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
  • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
  • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
  • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων”.

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών

Μετά τις καταγγελίες “βροχή”, η έρευνα των Αρχών έχει επικεντρωθεί σε ό,τι αφορά την σεξουαλική κακοποίηση, σε βάρος του κορυφαίου στελέχους της οργάνωσης, ενώ σε ό,τι αφορά τους ξυλοδαρμούς και τις γενικότερες κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, που περιλαμβάνουν ακόμα και εγκλεισμούς σε απομόνωση, υποσιτισμό για τιμωρία και ραβδισμούς, η έρευνα πέρα από το κορυφαίο στέλεχος, επικεντρώνεται και σε συγκεκριμένα στελέχη της δομής των Ιωαννίνων και του Κολωνού, ενώ καταγγελίες έχουν γίνει και για τον Βόλο.

Συγκεκριμένα, από την καταγγελία που είχε γίνει στον “Συνήγορο του Πολίτη” είχε γίνει αναφορά σε έναν συγκεκριμένο “παιδαγωγό” και πρώην τρόφιμο στην δομή των Ιωαννίνων, για ξυλοδαρμούς σε βάρος παιδιών για την κάλυψη που φέρεται να απολάμβανε από την υπεύθυνη της δομής και σύζυγό του, για κακοποιητική συμπεριφορά από εργαζόμενο του Κολωνού, ενώ υπήρχαν καταγγελίες και για τον Βόλο.

Ως προς την δομή των Ιωαννίνων, το 2015 είχε καταλήξει μία επιστολή στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση που έκανε λόγο για ξυλοδαρμούς παιδιών, όμως από την τότε έρευνα που έγινε όλοι όσοι κλήθηκαν να καταθέσουν αρνήθηκαν πως συνέβαινε κάτι τέτοιο και καθώς δεν συγκεντρώθηκαν αποδεικτικά στοιχεία η υπόθεση δεν προχώρησε.

Υπενθυμίζεται πως το δεύτερο παιδί που κατέθεσε στην Αστυνομία πριν φύγει ο φάκελος στην Εισαγγελία, επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα κατήγγειλε ο 19χρονος για αυτά που βίωνε και για συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκε.

Με την ολοκλήρωση των ερευνών και των καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων που γίνεται με μεγάλες ταχύτητες, αναμένεται να ασκηθούν και σχετικές διώξεις που θα καταμεριστούν σε πράξεις και σε πρόσωπα.

Οι στενοί συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου

Στο επίκεντρο της έρευνας των Αρχών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για το υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης και άλλα τρία που ήταν τα πιο κοντινά του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά φρίκης με απομόνωση παίδων, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, πρόκειται για:

  • Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.
  • Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία
  • Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού, ο οποίος περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.

Όλοι τους βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και αναμένεται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και φέρονται να έχουν κάνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here